Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

ILIJA: Krčmára s veteránmi pozná nejeden turista smerujúci na Sitno

Na snímke krčmár Marián Lupták so svojím veteránom Škoda Octavia combi v obci Ilija 10. júla 2015. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Azda najväčšou pýchou a záľubou krčmára sú však veterány.

Ilija 11. júla (TASR) - Nejeden turista, ktorý sa vydá na výstup na Sitno z obce Ilija, sa zastaví posilniť v krčmičke s piatimi názvami patriacej Mariánovi Luptákovi. Dobrosrdečný krčmár je vášnivým zberateľom všetkého starého, o čom svedčia aj steny malého pohostinstva. Pochváliť sa môže aj zbierkou veteránov. Neraz ho vidieť ísť nakupovať na jeho pýche - veteráne Škode Octavii Combi.

"Zbieram, kto čo donesie. Čo chce vyhodiť," hovorí o svojej záľube pán Lupták. Medzi najnovšími prírastkami sú veci po rodákovi z obce, akademickom sochárovi a medailérovi Vojtechovi Remeňovi. "Dala mi ich jeho dcéra. Chcem na jeho pamiatku urobiť výstavu," podotkol. Na stenách jeho pohostinstva visia zbierky odznakov, fotografií, spomienkových predmetov, ale aj rôznych pokrývok hlavy z celého sveta. "Prvá je horárska, zabudli si ju tu horári. No a potom som ich začal zbierať," hovorí o zbierke, kde nechýba ani jarmulka či farárska čiapka.

Na čestnom mieste sa vyníma aj dar od výtvarníka Svätopluka Mikytu, vďaka ktorému sa v obci často tešia aj návštevám cudzokrajných umelcov. "Oni keď sem prídu, tak sú z celého sveta," podotkol na margo hostí. Kúsok seba tu však nechali aj lodiari, trampi či skupiny turistov.

Raritou je aj krčmová kronika, ktorú pred rokmi začal viesť práve súčasný starosta Ilije Milan Jokel. Mapuje návštevníkov pohostinstva, ale aj podujatia, ktoré sa za tie roky v obci organizovali. Obsahuje podpisy a fotografie miestnych, ľudí z ostatných kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Na krčmára si spomenul aj lekár z ďalekej Nikaraguy, ktorý mu do Ilije poslal srdečný pozdrav napísaný na pohľadnici.

Azda najväčšou pýchou a záľubou krčmára sú však veterány. Okrem Volgy 24, v ktorej tento recesista vozí aj Lenina v nadživotnej veľkosti, sa vozí aj na červenej Octavii Combi. "Táto Octavia už bola vyradená. Chceli z nej urobiť traktor. Kúpili sme ju tu neďaleko v Podhorí. Keď sme ju skladali, tak stačilo obehnúť sanitkárov na dôchodku, lebo to boli kedysi sanitky," hovorí Lupták. V garáži má momentálne ďalší kus, ktorý opravuje, a to Škodu 1000. Veterány nielen rád opravuje a obdivuje, no zúčastňuje sa aj veteránskych zrazov a podobných akcií. Jeho najväčším obdivovateľom v tejto záľube je jeho vnúčik, ktorý raz možno bude aj jeho pokračovateľom.