Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Intenzívny dážď zasiahol aj Banskobystrický kraj, zasahovali hasiči

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Hasiči zaznamenali aj vytápanie rodinných domov v obci Prenčov, objektov Amfiteátra v Detve či archívu v Centre poradenstva a prevencie v Lučenci.

Bratislava 9. júna (TASR) - Hasiči pomáhali pre povodne z intenzívnych dažďov vo viacerých obciach či mestách Banskobystrického kraja. Ministerstvo vnútra krátko pred 14.00 h evidovalo sedem obcí, kde bol v piatok vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity a v niektorých z nich aj mimoriadna situácia. Ide o Beluj, Prenčov, Sebechleby, Baďan, Ladzany, Hontianske Tesáre a Drážovce.

"Evidujeme niekoľko udalostí v súvislosti s povodňovou situáciou, a to vybreženie miestneho Belujského potoka v obci Sebechleby a v obci Beluj a následné vytápanie rodinných domov. Vybreženie miestneho potoka v obci Ladzany či vytápanie pivničných priestorov bytového domu v Lučenci," informovali TASR z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Hasiči zaznamenali aj vytápanie rodinných domov v obci Prenčov, objektov Amfiteátra v Detve či archívu v Centre poradenstva a prevencie v Lučenci. Spoločne s dobrovoľníkmi pomáhali pri čerpaní vody zo zatopených pivníc rodinných domov a čistení priepustov i cestných komunikácií. Naďalej monitorujú vodné nádrže a toky.

Situáciu v teréne monitorujú aj pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku. "Kde to bolo potrebné, zabezpečili dočasné protipovodňové opatrenia, respektíve prečistenie koryta. Vzhľadom na očakávané zrážky v najbližších hodinách môžu hladiny riek stúpnuť. V prípade potreby sme pripravení s technikou zasiahnuť," uviedol pre TASR hovorca podniku Marián Bocák s tým, že pozorne sledujú aj situáciu na banskoštiavnických tajchoch.