Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Jarmok v Novej Bani sa bude niesť v slávnostnom duchu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na tohtoročnom jarmoku nebudú okrem občerstvenia a tradičného jarmočného tovaru chýbať ani ľudoví remeselníci so svojimi výrobkami.


Nová Baňa 20. septembra (TASR) - Už o týždeň ožije centrum Novej Bane jarmočnou atmosférou. V piatok a sobotu (25.-26.9.) sa tu bude konať 24. ročník Novobanského jarmoku.

Ako priblížila riaditeľka Novobanského jarmoku Iveta Lukáčová, aktuálny ročník sa bude niesť v slávnostnom duchu. "Pripomenieme si 360. výročie udelenia jarmočného privilégia, ktoré v roku 1655 udelil Ferdinand III. mestu Nová Baňa, ktorým súčasne potvrdil Žigmundovo jarmočné privilégium z roku 1434," priblížila.

Ako ďalej uviedla, jarmoky sa kedysi v Novej Bani konali na Vstúpenie (nedeľa po Troch kráľoch), na sviatok sv. Jána Krstiteľa (24.6.) a na deň Narodenia Panny Márie (8.9.).

Na tohtoročnom jarmoku nebudú okrem občerstvenia a tradičného jarmočného tovaru chýbať ani ľudoví remeselníci so svojimi výrobkami. Jarmok tradičných remesiel sa začne už v piatok o 8.00 h. Otvorenie jarmoku je naplánované na 13.00 h, po ňom bude pokračovať bohatý kultúrny program až do večerných hodín.

Veselo bude v Novej Bani aj v sobotu. V programe vystúpia folklórne skupiny, miestne deti, Smola a Hrušky či Adam Ďurica band. Organizátori sa každý rok snažia dať priestor v kultúrnom programe aj novobanským interpretom a výnimkou nebude ani tento rok. Naopak, podľa Lukáčovej sa snažili dať počas tohto ročníka domácim ešte väčší priestor.