Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Jelšave koordinuje obchod s palivovým drevom samospráva

ilustračné foto Foto: TASR

Drevo pripravujú zamestnanci mestských lesov a podľa zoznamu objednávateľov ho rozvážajú.

Jelšava 13. apríla (TASR) - Súkromné osoby si tento rok v Mestských lesoch v Jelšave nesmú samy chystať palivové drevo. Ako pre TASR vysvetlil primátor Jelšavy Milan Kolesár, v minulosti systém povolení ľudia zneužívali a drevo určené len pre vlastnú potrebu ďalej predávali.

Dostupnosť tepla a energií na jeho výrobu v súčasnosti v Jelšave nie je problém. Bytovky sú napojené na centrálny zdroj tepla. Mesto je plynofikované, no obyvatelia rodinných domov dávajú prednosť lacnejšiemu vykurovaniu drevom.

"Momentálne drevo pripravujú zamestnanci mestských lesov a podľa zoznamu objednávateľov ho rozvážajú. Ceny sa pohybujú približne 260 eur za desať metrov dreva. Funguje to tak, že sa ozveme ľuďom, ktorí sú v poradí, že drevo sme im pripravení doviesť. Ak momentálne nemajú peniaze, pokračujeme ďalšími v poradí. Povolenia na individuálne chystanie dreva sme museli zrušiť, pretože dochádzalo k jeho zneužívaniu. Niektorí jednotlivci ho jednoducho nepoužili pre vlastnú potrebu, ale ho ďalej predávali, čo potom samozrejme poškodzovalo nás," povedal Kolesár.

Výnimky majú striktné obmedzenia

Na snímke dvaja mladí muži pília drevo medzi domami v novej osade Strelníky v katastri obce Letanovce./Ilustračné foto.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti a nízku kúpyschopnosť obyvateľstva zabezpečuje mesto Jelšava prístup k palivovému drevu aj pre sociálne odkázaných ľudí.

"V niektorých preukázateľných prípadoch chystanie dreva predsa len povoľujeme, ale sú tam striktné obmedzenia. Napríklad sa to môže diať iba v pracovných dňoch počas určených hodín. Najhrubšie drevo pritom nesmie presiahnuť priemer sedem centimetrov. Momentálne v tomto smere už funguje aj spolupráca s políciou, takže sa nám krádeže podarilo obmedziť. V meste máme navyše sklad, kde si menej kvalitné drevo môžu kúpiť lacnejšie aj chudobnejší. V prípade potreby však vieme zabezpečiť dôchodcom, prípadne osamelo žijúcim ľuďom časť dreva na kúrenie aj zadarmo," dodal primátor Jelšavy.