Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Jelšava bude mať prvýkrát v histórii samosprávy mestskú políciu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jelšava: Na verejný poriadok bude od budúceho roka dohliadať mestská polícia

Jelšava 21. novembra (TASR) – Mesto Jelšava v okrese Revúca bude mať od budúceho roka vlastnú mestskú políciu (MsP), stane sa tak prvýkrát v novodobej histórii samosprávy. O jej zriadení rozhodlo počas tohto roka mestské zastupiteľstvo, výberová komisia v utorok (16. 11.) spomedzi troch uchádzačov vybrala aj budúceho náčelníka mestských policajtov. TASR o tom informoval primátor mesta Milan Kolesár.

„Často sme prijímali všeobecne záväzné nariadenia, ktoré smerovali k zlepšeniu verejného poriadku a čistoty v meste, ale nemal ich kto kontrolovať. Bohužiaľ, nepohneme sa ďalej bez toho, aby sme nemali orgán, ktorý bude vykonávať zákonné normy prijímané v zastupiteľstve,“ vysvetlil primátor. Podľa jeho slov je oddelenie štátnej polície v Jelšave personálne poddimenzované, na starosti má navyše priveľký obvod vrátane okolitých obcí.

O zriadení MsP v Jelšave diskutovali už niekoľko rokov, problematické bolo vždy jej financovanie. „Je to minimálne 100.000 eur, ktoré musíme vyčleniť. Museli sme urobiť nepopulárne opatrenie, zrušili sme Osvetové centrum vyšehradskej kultúry,“ priznal Kolesár s tým, že v rámci kultúrnych inštitúcií bude v meste naďalej fungovať Mestské múzeum Jelšava.

MsP v Jelšave budú na začiatku jej fungovania tvoriť traja príslušníci vrátane náčelníka, tým sa po rozhodnutí výberovej komisie stal Karol Hatala. Pri kontrole verejného poriadku budú využívať aj mestský kamerový systém, ktorý samospráva v uplynulých rokoch rozširovala vďaka finančným prostriedkom z viacerých projektov.

Popri MsP bude na verejný poriadok v Jelšave dohliadať aj 12 členov miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS), ktoré majú v meste niekoľkoročnú tradíciu. „U nás v meste sa tento projekt veľmi osvedčil. Je to jeden z najlepších projektov zameraných na rómsku komunitu,“ dodal Kolesár.