Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Jelšava získala dve bytovky od ministerstva obrany

Zástupcovia troch cirkevných zborov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) si v sobotu 20. septembra 2014 v Jelšave pripomenuli 190. výročie úmrtia Jána Pavla Valaského. Na snímke evanjelický kostol, ktorý sa postavil v meste Jelšava zásluhou Pavla Valaského, hoci svoju súčasnú podobu dostal až po dostavbe veže v 19. storočí. Foto: TASR/Ján Siman

Mesto Jelšava získalo darom dve bytovky po profesionálnych vojakoch. Ako sa pre TASR vyjadril primátor Milan Kolesár, v budúcnosti ich plánujú zrekonštruovať a vytvoriť v nich nájomné byty.

Jelšava 21. januára (TASR) – Mesto Jelšava získalo od Ministerstva obrany SR darom dve bytovky po profesionálnych vojakoch, ktorí v ňom v minulosti pôsobili. Ako sa pre TASR vyjadril primátor Milan Kolesár, v budúcnosti ich plánujú zrekonštruovať a vytvoriť v nich nájomné byty.

Mesto bytovky získalo bezplatne, darovacia zmluva bola podpísaná koncom minulého roka a oficiálne prevzatie sa uskutočnilo 15. januára. "Prevzali sme ich od Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany, prvá bytovka sa skladá z 32 bytov, druhá zo 16 bytov," informoval primátor.

Bytovky podľa primátora v terajšom stave nevyhovujú súčasným štandardom a niektoré byty navyše poškodili vandali. "Rekonštrukcia je nevyhnutná, hoci menšia z bytoviek je v trochu lepšom stave," povedal Kolesár. K rekonštrukčným prácam však plánujú pristúpiť najskôr o rok či dva, keďže v meste majú v súčasnosti rozbehnuté iné projekty, vďaka ktorým by malo pribudnúť približne 30 nových bytov v dvoch lokalitách. Takéto množstvo bytov nie je podľa primátora jednoduché obsadiť v malom meste s vysokou nezamestnanosťou, preto chcú postupovať radšej pomalšie.

Mesto Jelšava v minulosti už jednu bytovku od ministerstva obrany získalo a zrekonštruovalo. Primátor tvrdí, že to bol správny krok. "Mám na to len pozitívne ohlasy. Keď boli byty prázdne a bytovky zívali prázdnotou a boli neudržiavané, nepôsobilo to dobrým dojmom a negatívne to vnímali aj občania, ktorí na sídlisku bývajú," uviedol Kolesár. Ako dodal, vďaka zrekonštruovaným bytom sa do Jelšavy prisťahovali aj ľudia z okolitých obcí. Výrazné problémy nemajú ani s neplatičmi, keďže pri obsadzovaní nových bytov nájomníkmi stanovili prísne kritériá, hlavne čo sa príjmu týka.