Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

K akciám Svetového dňa vody sa pripája aj banskobystrický RÚVZ

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

K osvetovým akciám Svetového dňa vody, ktorý si pripomenieme v nedeľu 22. marca, sa každoročne pripája aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Banská Bystrica 20. marca (TASR) - K osvetovým akciám Svetového dňa vody, ktorý si pripomenieme v nedeľu 22. marca, sa každoročne pripája aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). "V pondelok 23. marca 2015 majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí," informovala Mária Tolnayová z RÚVZ v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (23. marca) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve pol litra a priniesť od 8.00 do 14.00 h na RÚVZ v Banskej Bystrici.

Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je Voda a udržateľný rozvoj. Téma zdôrazňuje prepojenie vody so všetkými oblasťami života. „Voda je podstatou udržateľného rozvoja. Vodné zdroje umožňujú podchytiť zníženie chudoby, ekonomický rast a environmentálnu udržateľnosť. Tento deň si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy ho po prvýkrát vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN," dodala Kvetoslava Koppová, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia, vedúca Odboru Oddelenia hygieny životného prostredia zdravia RÚVZ Banská Bystrica.