Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Krásnohorská kaplnka bola možno prvou romantickou stavbou v Uhorsku

Na snímke hrad Krásna Hôrka, v popredí je prvý ohradový, tzv. parkanový múr. Za ním v minulosti stála neogotická kaplnka, zbúraná v 40. rokoch 20. storočia. Krásna Hôrka, 21. januára 2016. Foto: TASR - Branislav Caban

Inšpiráciou pre stavbu kaplnky bolo s najväčšou pravdepodobnosťou zahraničie.

Krásnohorské Podhradie 21. januára (TASR) – Neogotická kaplnka, ktorá približne sto rokov stála v areáli hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava, mohla byť úplne prvou romantickou architektúrou v Uhorsku. Táto stavba patrí medzi menej známe objekty hradu a dodnes sa nezachovala, je však dobre viditeľná na viacerých starých fotografiách Krásnej Hôrky. TASR jej históriu priblížil Július Barczi, riaditeľ Múzea Betliar, pod ktoré hrad patrí.

"Išlo o pohrebnú kaplnku grófky Márie Festetichovej-Andrássyovej. Dal jej ju postaviť syn Juraj IV. Andrássy v roku 1828. Bola to neogotická kaplnka a rok, v ktorom ju postavili, je veľmi včasný. Preto by sme ju aj bez nejakého hlbšieho výskumu mohli považovať za prvú romantickú architektúru na území Uhorska," priblížil detaily stavby Barczi. Dodal, že v nej boli pochovaní aj ďalší členovia šľachtickej rodiny, predovšetkým grófkini najbližší.



Kaplnka však v minulosti nebola príliš preskúmaná a dodnes nie je veľmi známa. "Poznáme len jej presné miesto, keďže na parkane dodnes existuje jej pôdorys, dokonca sa zachovali niektoré kamenné články," uviedol riaditeľ s tým, že existovala len niečo vyše sto rokov. "Zbúraná mala byť niekedy v 40. rokoch 20. storočia, teda ešte v čase, keď hrad vlastnili Andrássyovci. Vieme to len podľa fotografií. Do istého obdobia táto kaplnka na fotografiách figuruje, neskôr už nie," vysvetlil.

Za zbúraním stavby bol podľa jeho názoru zrejme problém so statikou, pretože už od začiatku 20. storočia nebola využívaná. "Dionýz Andrássy po tom, ako vytvoril na hrade novú rodovú hrobku, dal preniesť telesné pozostatky z tejto neogotickej kaplnky do novovytvorenej krypty," doplnil Barczi.

Inšpiráciou pre stavbu kaplnky bolo s najväčšou pravdepodobnosťou zahraničie. "Juraj Andrássy bol veľmi progresívny aristokrat. Už v 20. rokoch 19. storočia precestoval so svojím druhom Istvánom Széchenyim Anglicko a s najväčšou pravdepodobnosťou sa práve tam priučil novým spôsobom nielen v umení, ale i v podnikaní," uzavrel riaditeľ betliarskeho múzea.