Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vláda poskytne milión eur na záchranu kaštieľa Radvanských

Foto: MsÚ Banská Bystrica

V súčasnosti má kaštieľ v dlhodobom prenájme Akadémia umení. Za milión eur chce zrekonštruovať a zastrešiť nádvorie kaštieľa, kde by sa v budúcnosti mali konať kultúrne akcie.

Banská Bystrica 19. decembra – Nový primátor Banskej Bystrice Ján Nosko je presne týždeň hlavou mesta pod Urpínom a už má splnený jeden zo záväzkov, ktorý dal voličom pred voľbami. Vláda SR poskytne jeden milión eur na rekonštrukciu kaštieľa Radvanských, kultúrnu pamiatku, ktorá desaťročia chátra. Informoval o tom dnes magistrát.

"Som veľmi rád, že Banskobystričania dostali taký vianočný darček. Je to výsledok spoločných rokovaní s rektorom Akadémie umení a zároveň mojím priateľom Matúšom Oľhom, ktoré prebiehali od momentu, ako som ohlásil svoju kandidatúru na primátora Banskej Bystrice. Veľkú zásluhu na tomto úspechu má aj bývalý minister školstva a súčasný predseda NR SR Peter Pellegrini. S novým ministrom školstva Jurajom Draxlerom sme dotiahli posledné detaily," uviedol Nosko.

Archívna snímka. V banskobystrickom parku Kaštieľa Radvanských 27. októbra 2013 Banskobystrický okrášľovací spolok (BBOS) zorganizoval brigádu s cieľom skrášliť ho.
Foto: TASR/Veronika Klusková


Primátor a minister školstva Juraj Draxler si dnes boli pamiatku obzrieť a obaja sa zhodli na tom, že renesančný kaštieľ zo 16. storočia potrebuje okamžitú investíciu.

Veľký záujem na tom, aby sa v mestskej časti Radvaň podarilo oživiť schátraný kaštieľ, má predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Ja ako Banskobystričan som dlhodobo vnímal, v akom stave sa nachádza tak významná kultúrna pamiatka. Preto som sa ešte ako minister školstva snažil nájsť spôsob, ako pomôcť rekonštrukcii. Som rád, že sa to podarilo hneď takto po voľbách. Oceňujem aktívny prístup primátora Noska," uviedol predseda NR SR Peter Pellegrini.

Po rekonštrukcii, ktorá sa má začať na jar budúceho roka, opäť sprístupnia park Banskobystričanom. V súčasnosti má kaštieľ v dlhodobom prenájme Akadémia umení, ktorá je prijímateľom vládnej dotácie. Za milión eur chce zrekonštruovať a zastrešiť nádvorie kaštieľa, kde by sa v budúcnosti mali konať kultúrne akcie. Revitalizáciou prejde aj park v okolí kaštieľa, ktorý bude po dlhých rokoch sprístupnený verejnosti.