Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Každá tretia obec v SR už má pomocníka pri bleskovej povodni

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Starostovia najohrozenejších obcí už môžu pokojnejšie spávať, keďže na boj proti vodnému živlu môžu použiť špeciálne prívesné vozíky s protipovodňovou technikou.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) – Novú protipovodňovú techniku si dnes popoludní od podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka prevzali v Banskej Bystrici zástupcovia 35 obcí z Banskobystrického samosprávneho kraja, z okresov Banská Bystrica, Lučenec, Brezno, Zvolen, Poltár, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota.

Starostovia najohrozenejších obcí už môžu pokojnejšie spávať, keďže na boj proti vodnému živlu môžu použiť špeciálne prívesné vozíky s protipovodňovou technikou. Tri druhy čerpadiel, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, protipovodňové bariéry a rôzne náradie, to všetko majú k dispozícii dobrovoľní hasiči v nových protipovodňových prívesných vozíkoch. Sú uskladnené priamo v obciach, čo im umožní zvýšiť rýchlosť a tiež kvalitu protipovodňových zásahov.

"Povodne na Slovensku si každoročne vyžiadajú obrovské škody, nehovoriac o nenávratných škodách na zdraví a životoch ľudí. Protipovodňová technika, ktorú sme od mája odovzdali do viac ako 500 najohrozenejších lokalít, pomôže obciam lepšie sa pripraviť na veľkú vodu, a tak účinnejšie chrániť životy a majetok ich obyvateľov," konštatoval dnes minister Kaliňák.

Ako tiež na brífingu zdôraznil, protipovodňové prívesy sú aktívnym a veľkým pomocníkom pri bleskových búrkach a povodniach. Z eurofondov zaobstarali 621 protipovodňových prívesov a ďalších 300 doplnili z úspor z reformy ESO.

"Každá tretia obec na Slovensku ho má k dispozícii, dokopy je to 921 protipovodňových prívesov, ktoré pomôžu znížiť počet škôd. Občania dostanú pomoc naraz a okamžite," dodal Kaliňák. Ďalšie obce ich ešte dostanú. Podľa ministra bol už najvyšší čas, keďže hasičská technika sa naposledy vymieňala niekedy v 70. rokoch minulého storočia.

Špeciálna protipovodňová technika je súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie. Projekt schválila Európska komisia v marci 2015 spolu so zoznamom obcí, ktoré takú pomoc dostanú. Vybrané boli na základe miery povodňového rizika, ako aj podrobnej analýzy databázy zásahov hasičov a záchranárov.

Hodnota jedného vozíka je zhruba 14.500 eur, pričom samotný projekt prináša na miestnej, regionálnej a národnej úrovni špeciálne vybavenie na boj proti povodniam v celkovej hodnote 63 miliónov eur. Viac ako desaťnásobok tejto sumy, teda 707 miliónov eur, pritom predstavujú škody, ktoré na Slovensku spôsobili povodne v rokoch 2004 - 2013.