Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Kokavské Koliesko prinesie 1000 účinkujúcich a 12 programov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Program na otvorenej scéne sa začína už tradične v piatok (3. augusta) popoludní programom pri fontáne.

Kokava nad Rimavicou 27. júla (TASR) - Približne 1000 účinkujúcich, 12 scénických programov, osem gastronomických dvorov môžu uvidieť a zažiť návštevníci už tradičného festivalu ľudovej kultúry Koliesko, ktorý sa uskutoční 2. - 5. augusta 2018 v obci Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár.

Ako TASR povedala vedúca tamojšieho miestneho kultúrneho strediska Janka Krotáková, štruktúra festivalu ostáva nezmenená, programová náplň je však stále nová a iná. Koliesko štartuje už vo štvrtok 2. augusta etnodielňami mladých folkloristov, tentoraz na tému Ako robiť festivalové projekty a nezblázniť sa.

Program na otvorenej scéne sa začína už tradične v piatok (3. augusta) popoludní programom pri fontáne. "Tento rok bude nosným program pri príležitosti 80. narodenín nášho rodáka, folkloristu Igora Kovačoviča, ktorý sa uskutoční v sále kultúrneho domu," priblížila Krotáková.

Koliesko bolo originálne svojím stálym programom, ktorý sa konal na strechách a balkónoch tamojších domov. "Tento rok jeho témou budú Ozveny života, ktoré divákov prevedú životom človeka od narodenia po smrť," dodala vedúca kultúrneho strediska.

K najzaujímavejším programom soboty majú patriť Kokavské podoby folklórnych súborov dvoch susedných obcí - Kokavy nad Rimavicou a Klenovca, a program hosťovského folklórneho súboru z Bulharska Dyado Dragoi.

Veľkú popularitu má na Koliesku aj pred niekoľkými rokmi zriadená ulička remesiel na Bakulíniho ulici, kde svoju zručnosť predvádza stále viac majstrov remesla. Tento rok by ich malo byť okolo 100.