Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

KDH a NOVA idú v B. Bystrici do volieb v koalícii

Banská Bystrica. Foto: FOTO TASR/ Branislav Račko

Za hlavu mesta chcú Petra Lačného.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) – Pod volebným heslom Žijeme spolu, rozhodujme spolu ide KDH a NOVA v Banskej Bystrici spoločne do komunálnych volieb. Ako dnes na brífingu konštatoval predseda Krajskej rady KDH v Banskej Bystrici a poslanec NR SR Peter Muránsky, KDH deklarovalo, že ako pravicový subjekt má záujem postaviť alternatívu v komunálnej politike. Pozvalo všetky pravicové strany na spoluprácu. "Som rád, že to vypočula NOVA a ďakujem im za podporu nášho kandidáta na primátora Petra Lačného," uviedol Muránsky.

KDH a NOVA priznávajú, že ich ambíciou bolo vytvorenie širšej pravicovej občiansko-kresťanskej koalície, ale "postupom jednej strany boli rokovania zmarené". Narážali tým na miestnu SDKÚ-DS, ktorá sa rozhodla podporiť vo voľbách nezávislého kandidáta Jána Noska. Tomu už predtým vyjadrili politickú podporu Smer-SD a SNS.

"SDKÚ-DS sa rozhodla, ako sa rozhodla. To, že ostatné strany išli inou cestou, je mimo nás," reagoval kandidát na primátora, bývalý komunálny politik Peter Lačný.

Na spoločnú kandidátku na poslancov mestského zastupiteľstva postavili 12 kandidátov, sedem z KDH a päť za stranu NOVA. "Sú to ľudia známi vo svojich volebných obvodoch, majú perspektívu a sú schopní dosiahnuť volebný úspech," dodal Lačný.

Na otázku TASR, ako vidí svoje šance medzi 15 kandidátmi na primátora v Banskej Bystrici, odpovedal: To, že je pod Urpínom taký veľký počet kandidátov o primátorské kreslo, vnímam skôr cez príležitosť každého občana kandidovať, či už ako nezávislý alebo stranícky nominant. Myslí si tiež, že roztrieštenie politických síl, ktoré je v Banskej Bystrici evidentné, je dôsledok určitého stavu politiky na Slovensku.

Medzi hlavné programové tézy KDH a NOVA patrí otvorená správa mesta, transparentná, odborná a zodpovedná na všetkých urovniach. Za hlavné považujú prijať nový územný plán mesta v súlade s požiadavkami občanov, ktorý vytvorí predpoklad rozvoja mesta. Rovnako vytvoriť dostatočný počet miest v predškolských zariadeniach, ale aj rozvoj cestovného ruchu a vytvorenie podmienok pre rozvoj organizovaného, masového športu mládeže, aby na tabuľu olympijských víťazov, ktorú pred pár dňami v meste odhalili, pribudli nové mená.