Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Banskobystrický kraj

Končí sa provizórium, mesto má rozpočet v objeme zhruba 50 mil. eur

Pohľad na váh z hradu Bystrica. Foto: DanubeStory

Rozpočtové provizórium, ktorým mesto Banská Bystrica začínalo už štvrtý rok po sebe, sa skončilo. Mestskí poslanci dnes jednomyseľne schválili "zákon roka" - rozpočet mesta na roky 2015–2017.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) – Rozpočtové provizórium, ktorým mesto Banská Bystrica začínalo už štvrtý rok po sebe, sa skončilo. Mestskí poslanci dnes jednomyseľne schválili "zákon roka" - rozpočet mesta na roky 2015–2017. Z 31-členného mestského zastupiteľstva bolo počas hlasovania v rokovacej sieni 28 poslancov, nikto nebol proti a nezdržal sa hlasovania.

Celkové príjmy a výdavky rozpočtu sú v objeme zhruba 50 miliónov eur. Keďže mesto k 1. januáru tohto roka uhradilo všetky pohľadávky voči subjektom v odpadovom hospodárstve a doprave, rozpočet nie je zaťažený dlhmi z predchádzajúceho rozpočtového obdobia.

"Rozpočet na rok 2015 predkladáme ako mierne prebytkový. Jeho celkové príjmy a výdavky sa pohybujú zhruba na úrovni 50 miliónov eur. Príjmy bežného rozpočtu sú 46 miliónov eur, výdavková časť bežného rozpočtu je prebytková, pohybuje sa na úrovni 44,4 milióna eur," uviedla vedúca ekonomického odboru magistrátu Beáta Farkašová.

Podľa nej zmeny v rozpočte oproti vlaňajšku sú dosť podstatné. Na jednej strane sa uspokoja potreby útvarov mestského úradu a je tu aj priestor na rozvojové možnosti.

Medzi výdavky, ktoré predtým v rozpočte nefigurovali, patrí napríklad aj vytvorenie akéhosi "zásobníka" v objeme 500.000 eur na prípravu rozvojových projektov financovaných z eurofondov. Súčasťou rozpočtu je aj novovzniknutý "parkovací fond" vo výške 92.000 eur s cieľom údržby a výstavby parkovacích miest na území mesta. Na údržbu budov a miestnych komunikácií je vyčlenených 100.000 eur a 245.000 eur na fakultatívne dotácie. Výdavky sú navýšené aj na kosenie o 70.000 eur.

V diskusii poslancov padli viaceré návrhy, napokon prešiel aj presun 15.000 eur, pôvodne určených na cyklobus, ktoré získa miestne Divadlo z Pasáže. To môže v tomto roku počítať so sumou 72.000 eur. Prevádzka cyklobusu bude podporená z oblastnej organizácie cestovného ruchu.