Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Koscov na Ostrom Grúni sledovalo viac ako tisíc divákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

O prvenstvo vo svojich kategóriách sa na tomto ročníku veľa koscov.

Ostrý Grúň 20. júna (TASR) - Viac ako 1000 divákov dnes sledovalo kosenie ručnou kosou mužov, žien ako i detí, ktorí súťažili na Ostrogrúnskej ostrej kose. Dejiskom už jubilejného 10. ročníka podujatia, ktorý je zároveň 7. kolom Slovenskej ligy v kosení, bol Segetov háj, miestna časť Ostrého Grúňa v Žarnovickom okrese.

O prvenstvo vo svojich kategóriách sa podľa starostky Ostrého Grúňa Jany Angletovej, pokúšalo na tomto ročníku veľa koscov. "Máme tu koscov mužov nad 60 rokov, pod 60 rokov, čo je prekvapujúce, to sú ženy, tých bol tiež väčší počet, máme deti, najmladšia súťažiaca mala deväť rokov. To nie sú naši kosci, ale súťažní z Oravy, Liptova, Pohorelej," vymenovala.

Osobitnou je kategória starostov a politikov. "Politici sú z Obyčajných ľudí, ktorých zastupoval poslanec Národnej rady SR Igor Hraško. Tento bol účastníkom aj minulý rok a kosil. A starostovia, moji kolegovia zo Župkova, Hrabičova, Hámrov a našu obec zastupuje Miroslav Seget," dodala Angletová.

Víťazom v kategórii chlopov nad 60 rokov sa stal starosta Cigľa (okres Prievidza) Štefan Mjartan, v kategórii chlopov do 60 rokov Milan Kľuska. V ženskej kategórii uspela Emília Šeligová, spomedzi nosičov vody do 18 rokov bol najúspešnejší Matúš Zemenčík. Medzi starostami a politikmi skončil ako prvý Igor Hraško.

Cigeľský starosta a člen Slovenského koseckého spolku Mjartan je súťažným koscom už dlhšie a ako pripomenul, posledné deviate kolo koseckej ligy sa koná práve v Cigli. "Snažím sa chodiť aj na východ, aj na západ, všade tam, kde sa táto kosecká liga uskutočňuje," poznamenal. Víťaz kategórie chlopov nad 60 rokov si myslí, že organizátori kosu zvládajú veľmi dobre. "Sú tu perfektné skupiny, sú tu stánky s občerstvením, stánky, kde si môžu ľudia kúpiť rôzne veci, to nie je skutočne nikde na Slovensku, to zaznamenávame jedine v Ostrom Grúni," objasnil. Na otázku, či je tráva v Ostrom Grúni iná ako tá v Cigli, odpovedal, že určite áno. "My kosíme v Cigli druhú trávu, mládzu, tá je u nás mäkšia a tu v Ostrom Grúni je veľmi taká tvrdá, dá sa povedať, taká ostrá," dodal.

Ostrogrúnska ostrá kosa pokračuje ešte kultúrnym programom, ktorý potrvá do nočných hodín.