Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

KOTLEBA: Podľa kontroly bolo odstúpenie od zmluvy na stavbu bezdôvodné

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Poslanci BBSK dnes počas prerokovania zmeny rozpočtu na tento rok hovorili o tom, že nedajú súhlas na platby pre firmu, ktorá už na základe objednávky BBSK práce na cestách realizuje.

Veľký Krtíš 5. júna (TASR) - Poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa nepáči, že z vlaňajšieho prebytku rozpočtu BBSK by sa mala platiť rekonštrukcia ciest Sucháň - Čebovce a Revúca. Vedeniu samosprávneho kraja vyčítajú, že nedodržalo termíny, ktoré zaručovali obnovu daných ciest z eurofondov, po čom Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR odstúpilo od zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku.

"Otázka neznie, prečo musíme platiť z vlastného rozpočtu, ale prečo ministerstvo muselo či chcelo od týchto zmlúv odstúpiť," reagoval dnes na zastupiteľstve BBSK vo Veľkom Krtíši predseda samosprávneho kraja Marián Kotleba. Zároveň prečítal list, ktorý dostal v týchto dňoch od odboru kontroly Úradu vlády SR, v ktorom sa konštatuje porušenie postupu zo strany MP SR.

Poslanci BBSK dnes počas prerokovania zmeny rozpočtu na tento rok hovorili o tom, že nedajú súhlas na platby pre firmu, ktorá už na základe objednávky BBSK práce na cestách realizuje. Niektorí si chcú však počkať na verdikt súdu, iní zase súhlasili s mesačnými platbami pre zhotoviteľa stavby, platiť by podľa nich mal ten, koho súd určí za vinníka. Vedenie BBSK totiž po tom, ako MP SR odstúpilo od zmluvy, dalo celú záležitosť na súd. Na rekonštrukciu týchto ciest by malo ísť 4,82 milióna eur, prebytok vlaňajšieho rozpočtu činil viac ako 8 miliónov eur.

Poslanci kritizovali aj činnosť Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Poslanec Ladislav Kukolík dokonca požadoval prehodnotiť jej poslanie a činnosť. Poslanci si potom navzájom vyčítali, že do zmeny rozpočtu sa nedostali práve tie ich návrhy na obnovu cestnej infraštruktúry. Na obnovu ciest II. a III. triedy by malo ísť tento rok takmer 700.000 eur.