Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotleba musí poslancom písomne vysvetliť prijaté dary od zamestnancov

Zhromaždenie prívržencov Ľudovej strany Naše Slovensko v Krásnohorskom Podhradí 29. septembra 2012. Na snímke Marián Kotleba sa prihovára k zhromaždeniu z auta. Foto: TASR/František Iván

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba musí každému poslancovi Zastupiteľstva BBSK podať písomné vysvetlenie k dvom podnetom, ktoré na neho podal poslanec NR SR Beblavý.

Banská Bystrica 21. januára (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba musí každému poslancovi Zastupiteľstva BBSK podať písomné vysvetlenie k dvom podnetom, ktoré na neho podal poslanec NR SR Miroslav Beblavý v súvislosti s porušením ústavného zákona o konflikte záujmov. Uznieslo sa na tom dnešné zasadnutie Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov BBSK. TASR o tom informoval predseda komisie Ján Šeševička.



Podľa neho na zasadnutí komisie sa zúčastnil aj Kotleba a rokovalo sa v pokojnej atmosfére. Členom komisie sčasti zdôvodnil informácie, ktoré spomína v podnetoch Beblavý, a to, že zamestnanci kraja mu ako dar odvádzajú časť svojej mzdy, čo však podľa Beblavého verejní funkcionári nesmú prijímať. Druhý podnet sa týkal živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA, ktoré bolo podľa živnostenského registra pozastavené 1. júna 2014. No zákaz podnikať mal Kotleba ako predseda kraja už po 30 dňoch od prevzatia funkcie, teda od konca januára 2014.

Ako dodal Šeševička, o tom, či predseda BBSK bude nejako postihnutý, rozhodnú až krajskí poslanci na zasadnutí BBSK, keď sa oboznámia s jeho písomným vysvetlením.

Podľa hovorcu BBSK Vladimíra Gürtlera predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Kotleba pred členmi komisie, ktorej zasadnutie bolo neverejné, "faktami vyvrátil podania nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého ako neopodstatnené".

"Predseda BBSK neporušil žiaden zákon a už vôbec nie Ústavný zákon č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Možno teda konštatovať, že podania poslanca Beblavého zo dňa 8. 1. 2015 vychádzajú pravdepodobne buď z neznalosti príslušného zákona, alebo z neznalosti skutkového stavu veci, resp. ide o kombináciu obidvoch týchto faktorov," reagoval hovorca.