Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Krajskí poslanci zvažujú podanie trestného oznámenia na Kotlebu

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu hazarduje s verejnými financiami a s osudmi ľudí, ktorí sú odkázaní na sociálnu pomoc.

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) – Krajskí poslanci z klubu SMER-SD, KDH zvažujú, že na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu podajú trestné oznámenie. Podľa nich pripravil kraj o milióny eur a "hazarduje s verejnými financiami a s osudmi ľudí, ktorí sú odkázaní na sociálnu pomoc". TASR o tom dnes informovala predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD, KDH v krajskom parlamente Ľubica Laššáková.

Ešte v rokoch 2010, 2012 a 2013 schválili poslanci BBSK rekonštrukciu 12 zariadení sociálnych služieb v kraji. Obnova mala byť financovaná z eurofondov. Na opravu budov a ich vybavenia malo ísť 4,4 milióna eur.

"Predseda BBSK však nepodpísal zmluvu na rekonštrukciu a čerpanie financií, hoci poslanci na tento účel vyčlenili v rozpočte na tento rok aj potrebnú sumu spolufinancovania. Termín vypršal a 4,4 milióna eur účelovo viazaných na obnovu sociálnych zariadení prepadne," vysvetlila Laššáková.

Ako zdôraznila, mnohé z týchto zariadení sú v takom zlom stave, že ich hygienici v budúcom roku budú musieť zavrieť. Osudy obyvateľov 12 domovov sociálnych služieb a desiatok ich zamestnancov sú tak vážne ohrozené.

"Na interpeláciu poslancov, prečo takýto hazard, predseda BBSK odpovedal: S týmto návrhom nie som vnútorne stotožnený," dodala Laššáková.