Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Krupine vyhlásili verejnú zbierku na obnovu hrobky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obnovu si vyžaduje najmä strecha, fasáda a mreže hrobky.

Krupina 22. júna (TASR) - Na rekonštrukciu hrobky Eiserthovcov, jednej z dvoch významných hrobiek, nachádzajúcich sa na starom cintoríne v Krupine, vyhlásilo mesto verejnú zbierku. Táto neorenesančná hrobka je v zlom technickom stave a hrozí jej postupná devastácia.

Už pred niekoľkými rokmi takto aj za pomoci občanov obnovili v Krupine neďalekú hrobku rodiny Plachých z druhej polovice 19. storočia. V meste veria, že obyvatelia podporia aj opravu tejto vzácnej hrobky, ktorá je súčasťou kultúrnej histórie mesta. Obnovu si vyžaduje najmä strecha, fasáda a mreže hrobky.

"Hrobka Plachých, ako aj hrobka Eiserthovcov tvoria súčasť kultúrneho dedičstva mesta. Na celom strednom Slovensku takéto nenájdete," uviedol pre TASR vedúci tamojšieho Múzea A. Sládkoviča Miroslav Lukáč. Hrobky sú v majetku mesta od roku 2011, dovtedy ich viedli ako opustený majetok.

Hrobka nie je zatiaľ podobne ako hrobka rodiny Plachých národnou kultúrnou pamiatkou, a preto nie je šanca získať na ich opravu peniaze z fondov ministerstva kultúry. "Na obnovu hrobky Eiserthovcov by sme potrebovali minimálne 10.000 eur, je však možné, že táto suma aj vzhľadom na súčasné stúpajúce ceny materiálov bude ešte vyššia," poznamenal Lukáč.

Hrobka Eiserthovcov je z prelomu 19. a 20. storočia. Je v nej pochovaný doktor Pavol Eiserth, ktorý bol starostom Krupiny a rovnako ako jeho otec aj lekárnik.

Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pôvodom zo Zemianskeho Vrbovka, pochádza z druhej polovice 19. storočia. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí richtári.