Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Po Sládkovičovi bude na 0-eurovej bankovke aj krupinská veža Vartovka

Strážna veža Vartovka, archívne foto. Foto: TASR Lenka Krošláková

Cieľom vydávania suvenírových eurobankoviek je podporiť cestovný ruch a najmä kultúrne inštitúcie na Slovensku.

Krupina 22. júna (TASR) - Stredoveká strážna veža Vartovka, azda najznámejší architektonický symbol Krupiny, bude po Andrejovi Sládkovičovi ďalším motívom na 0-eurovej bankovke, ktorú ponúkne do predaja tamojšia samospráva. Záujemcovia o limitovanú edíciu tohto suveníru si ho budú mať možnosť kúpiť v sobotu 3. júla v tamojšom Múzeu Andreja Sládkoviča.

Ako pre TASR uviedol vedúci múzea Miroslav Lukáč, prvú takúto bankovku s vyobrazením básnika, rodáka z Krupiny Sládkoviča vydalo mesto vlani, a to pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Už vtedy bol o tento zberateľský exemplár enormný záujem a ľudia stáli v rade už niekoľko hodín pred začiatkom predaja. Podobný záujem očakávajú aj teraz.

Vartovka stojí nad mestom už viac ako 400 rokov. Ako súčasť obranného systému chránila nielen miestnych obyvateľov, ale i významné banské mestá pred blížiacimi sa Turkami, povstaleckými alebo cisárskymi vojskami. Túto funkciu prestala plniť začiatkom 18. storočia, postupne pustla a obnoviť sa ju podarilo až v druhej polovici 20. storočia, odkedy slúži ako rozhľadňa na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Ďalšou obnovou prešla iba pred niekoľkými rokmi.

Cieľom vydávania suvenírových eurobankoviek je podporiť cestovný ruch a najmä kultúrne inštitúcie na Slovensku.