Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

KRUPINA: Vzácna neorenesančná hrobka potrebuje obnoviť klenbu

Ilustračná snímka. Krupinská Vartovka na vrchu Stražavár má už 450 rokov. Je z nej nádherný výhľad nie len na samotné mesto Krupina, ale aj na na značnú časť Štiavnických vrchov a Krupinskú vrchovinu. Foto: TASR/Jozef Poliak

Hrobka nie je národná kultúrna pamiatka a preto takmer nie je šanca získať na jej opravu peniaze z fondov ministerstva kultúry.

Krupina 18. decembra (TASR) - Jedna z dvoch neorenesančných hrobiek na cintoríne v Krupine potrebuje súrne rekonštrukciu. Na hrobke rodiny Plachých z druhej polovice 19. storočia sa totiž prepadáva klenba a kultúrna pamiatka bez včasného zásahu nemusí prežiť rozmary najbližších zím.

Vedúci tamojšieho Múzea A. Sládkoviča Miroslav Lukáč upozornil na to poslancov na ostatnom mestskom zastupiteľstve. Podľa neho a výpočtu architekta, na opravu treba 11.000 eur. "Hrobka Plachých ako aj hrobka Eiserthovcov tvoria súčasť kultúrneho dedičstva mesta. Na celom strednom Slovensku takéto nenájdete," uviedol. Hrobky sú v majetku mesta od roku 2011, keď pred tým ich viedli ako opustený majetok.

Hrobky nie sú národné kultúrne pamiatky a preto nie je takmer šanca získať na ich opravu peniaze z fondov ministerstva kultúry. "Ministerstvo nemá dostatok peňazí na vzácnejšie pamiatky," podotkol Lukáč.

Keďže ale peniaze na takéto investície nie sú ani v mestskej pokladni, niektorí poslanci sa sami prihlásili, že hrobku obnovia, či už prostredníctvom vlastných firiem, prípadne sponzorsky. Náklady by sa tak mohli výrazne znížiť. Otázne však bude, ako sa s takýmto zásahom vyrovnajú pamiatkari.

Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pôvodom zo Zemianskeho Vrbovka, pochádza z druhej polovice 19. storočia, hrobka Eiserthovcov z prelomu 19. a 20. storočia. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí richtári. Tamojším starostom bol aj majster krupinskej pošty Eiserth.