Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Kultúra: Literárny Zvolen 2021 pozná svojich víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Literárny Zvolen sa konal po ročnej prestávke. O víťazovi 27. ročníka rozhodla štvorčlenná porota - Júlia Čurillová a Alena Brindová pre poéziu, Pavol Rankov a Matej Thomka pre prózu.

Zvolen 10. októbra (TASR) – Celoštátna súťaž literárnej tvorby Literárny Zvolen 2021 pozná svojich víťazov. Pre TASR ich v nedeľu poskytla Júlia Oreská z Národného osvetového centra, ktoré je odborným garantom a organizátorom podujatia.

Ocenení autori a autorky sa stretli na dvojdňovom literárnom pobyte vo Zvolene počas druhého októbrového víkendu. Novinkou Literárneho Zvolena 2021 je, že dvaja najúspešnejší autori či autorky získavajú mentoring poetky Dominiky Moravčíkovej a literárnej kritičky Márie Klapákovej.

V zlatom pásme za poéziu hlavnú cenu a mentora získal Tomáš Janešík zo Sliača. Ďalšími ocenenými boli Tereza Kucmenová z Bratislavy a Barbora Langová z Chmelnice. Cenu primátorky mesta Zvolen získala Magdaléna Martišková z Topoľčian. Za prózu v zlatom pásme hlavnú cenu a mentora získala Lucia Herceková z Hlohovca. Ocenení boli aj Milan Fecske z Liptovského Mikuláša a Katarína Holcová z českého mesta Brandýs nad Labem. Cenu Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra má Tereza Kucmenová z Bratislavy.

V striebornom pásme cenu za poéziu získal Adam Kollár zo Starej Ľubovne, ocenený je aj Tomáš Magda z Prešova. Cenu Literárneho informačného centra má Agáta Komanová z Pezinka. Za prózu Cenu Národného osvetového centra dostala Katarína Harvanová z Banskej Štiavnice. Ďalšími ocenenými sú Tamara Kenderová z Ružomberka, Daniela Romanová zo Zákopčia, Martin Vančo z Trenčína a aj Lenka Želonková z Prešova.

V bronzovom pásme cenu za poéziu získali Pavol Fekete z Nižnej Kamenice, Marta Krišková z Handlovej a Lýdia Žáková z obce Kostolné Kračany. Ocenení za prózu sú Martin Mišún zo Šenkvíc a Adela Oravcová z Pezinka.

Literárny Zvolen sa konal po ročnej prestávke. O víťazovi 27. ročníka rozhodla štvorčlenná porota - Júlia Čurillová a Alena Brindová pre poéziu, Pavol Rankov a Matej Thomka pre prózu. Predsedom poroty 27. ročníka celoštátnej súťaže bol spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Pavol Rankov, držiteľ viacerých literárnych ocenení. V rámci Literárneho Zvolena absolvoval v sobotu (9.10.) besedu. Záznam je pre záujemcov dostupný na stránke Národného osvetového centra na sociálnej sieti.