Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Kultúrny dom a obecný úrad v Utekáči sa zmenili na nepoznanie

Na snímke obnovený kultúrny dom a obecný úrad v obci Utekáč, okres Poltár 27. októbra 2014. Foto: TASR/Jozef Poliak

V miestne časti Drahová ešte aktuálne pracujú na obnove tamojšej kaplnky z roku 1924.

Utekáč 27. októbra (TASR) - Vynovený kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad, majú od konca leta k dispozícii obyvatelia obce Utekáč v okrese Poltár. Projekt s názvom Rekonštrukcia kultúrneho domu v nadväznosti na úpravy centrálnej časti Obce Utekáč, bol realizovaný zo zdrojov Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka, cez Miestnu akčnú skupinu (MAS) Malohont.

Ako pre TASR uviedla starostka Zuzana Paľašová, rekonštrukcia vyšla na 64.555 eur. Spoluúčasť obce tvorila takmer 3228 eur, na čo samospráva použila zdroje z bankového úveru.

"Pred rekonštrukciou bol kultúrny dom len jedna z mnohých schátralých budov v našej obci. Po obnove, ktorá obsahovala výmenu okien, dverí a zateplenie objektu, sa budova zmenila na nepoznanie," priblížila obnovu starostka.

Obec mimo projekt ešte z vlastného rozpočtu dofinancovala zateplenie štítovej časti kultúrneho domu v sume 4500 eur a rekonštrukciu veľkej otvorenej terasy na poschodí kultúrneho domu za 2760 eur, ktorá však ešte nie je ukončená.

Na snímke kaplnka z roku 1924, ktorú obnovujú v miestnej časti obce Utekáč - Drahová- po tom, ako ju poškodila veľká povodeň v júni 2013.
Foto: TASR/Jozef Poliak
V miestne časti Drahová sa ešte aktuálne pracuje na obnove tamojšej kaplnky z roku 1924. "Kaplnku poškodila veľká povodeň, ktorá postihla obec v júni 2013," uviedla ďalej starostka. Jej rekonštrukcia sa začala v auguste, ukončená by mala byť v novembri 2014. Rekonštrukciu hradí farský úrad Rímskokatolíckej cirkvi v Kokave nad Rimavicou. Na prácach sa zúčastňujú pracovníci obce a veriaci dobrovoľníci z Drahovej a Utekáča.

Kaplnku v Drahovej, podobne ako v ďalšej miestnej časti Havrilovo z roku 1939, vybudovali svojpomocne predkovia dnešných obyvateľov. Kaplnka v Havrilove prešla rekonštrukciou v roku 2009.