Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Kúpele Dudince mali vlani v liečebniach viac ako 12.800 klientov

Kúpele Dudince. Foto: TASR - Jozef Poliak

Rekonštrukcia vyšla majiteľov na asi 2,15 milióna eur, z čoho 660.000 eur získali z eurofondov. Smaragd, otvorený pôvodne ešte v roku 1978, má kapacitu 250 lôžok a susedný Rubín ďalších 330.

Dudince 21. januára (TASR) - V dvoch kúpeľných domoch spoločnosti Kúpele Dudince, a. s., sa vlani zotavovalo viac ako 12.800 klientov. Priaznivých čísel sa spoločnosti podarilo dosiahnuť aj napriek tomu, že v prvom štvrťroku 2015 ešte prebiehala rekonštrukcia liečebného domu Smaragd, ktorý počas týchto mesiacov svoje služby neposkytoval.

Spoločnosti, ktorá je v meste najväčším poskytovateľom kúpeľnej starostlivosti, však od mája 2015 začali opäť pribúdať hostia, a to aj vďaka vynoveným priestorom v Smaragde. Rekonštrukcia vyšla majiteľov na asi 2,15 milióna eur, z čoho 660.000 eur získali z eurofondov. Smaragd, otvorený pôvodne ešte v roku 1978, má kapacitu 250 lôžok a susedný Rubín ďalších 330.

"Zhruba 85 percent klientov bolo zo Slovenska, väčšinou to boli samoplatcovia," povedala TASR manažérka spoločnosti Jana Hanáková. Ešte pred niekoľkými rokmi však počet samoplatcov bol výrazne nižší, ako tých, ktorí prichádzali do kúpeľov s poukazmi od poisťovní.

Pokiaľ ide o zahraničnú klientelu, kúpeľom sa darí udržať záujem hostí z okolitých štátov a nemecky hovoriacich krajín. Stále rastie aj počet klientov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Spoločnosť počíta tento rok s ďalšími investíciami. Len asi 200.000 eur má ísť napríklad do zmeny technológie vlastnej práčovne.

Majoritným vlastníkom akcií kúpeľov sa v roku 2002 stala spoločnosť Kúpele Dudince, a. s. Jednou z prvých investícií bola rekonštrukcia tepelného hospodárstva kúpeľných domov. V nasledujúcich rokoch sa investovalo do obnovy kúpeľného domu Rubín. Rekonštrukciou prešlo neskôr aj oddelenie balneoterapie a obnovilo sa aj priľahlé kúpalisko Dudinka. Len v rokoch 2007 až 2008 preinvestovali v kúpeľoch asi 250 miliónov vtedajších korún. Časť získali vlastníci aj z fondov Európskej únie. Akcionársky sú kúpele previazané aj na hotel Minerál, v ktorom sa tiež poskytujú pobyty s liečebným režimom.

V kúpeľoch, ktoré boli kedysi známe liečbou ochorení pohybového aparátu sa dnes liečia aj pacienti so srdcovo-cievnymi chorobami a chorobami z povolania.