Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kúpele Sklené Teplice rokujú s obcou o možnom prenájme kúpaliska

park v Sklených Tepliciach, v Kúpeľní hostia oddychujú v parku v Sklených Tepliciach, 24. mája 2014. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podľa starostu Sklených Teplíc Ľubomíra Meliša je však obec pripravená aj na alternatívu, že kúpalisko do nájmu nedá a bude ho prevádzkovať v lete sama.

Sklené Teplice 15. mája (TASR) - Liečebné termálne kúpele, a. s., Sklené Teplice, v súčasnosti rokujú s obcou Sklené Teplice o možnom prenájme miestneho kúpaliska. Kto ho bude túto letnú sezónu prevádzkovať, to ukážu až najbližšie týždne. Podľa starostu Sklených Teplíc Ľubomíra Meliša je však obec pripravená aj na alternatívu, že kúpalisko do nájmu nedá a bude ho prevádzkovať v lete sama.

S návrhom prišli samotné kúpele. "Ako prevádzkovateľ Liečebných termálnych kúpeľov máme povolenie na využívanie liečivej termálnej vody, vyškolený personál, zabezpečenie celoročného ubytovania pre klientov, ktorí sú potenciálnymi návštevníkmi kúpaliska. A práve z týchto dôvodov sme schopní kúpalisko využívať minimálne počas 10 mesiacov v roku a, samozrejme, tým pritiahnuť klientov nielen do kúpeľov, ale aj do samotnej obce," uviedla o dôvodoch záujmu výkonná riaditeľka kúpeľov Slavomíra Blahušiaková.

V ponuke, ktorú obci adresovali, sú podľa jej slov zahrnuté štyri návrhy, od ktorých sa chcú odvíjať. Ide o dlhodobý prenájom, pričom návrh kúpeľov bol na 25 rokov, prevádzkovanie kúpaliska počas desiatich mesiacov v roku a s tým spojené investície, vstup obyvateľov obce Sklené Teplice zdarma a suma prenájmu, ktorá by sa mala pohybovať na úrovni priemerného zisku za posledných päť rokov.

Otázkou prenájmu kúpaliska sa zaoberali obecní poslanci aj na rokovaní Obecného zastupiteľstva koncom apríla. Zastupiteľstvo prerokovalo a predložilo vedeniu kúpeľov návrh nájomnej zmluvy, ktorá počíta s obdobím prenájmu na štyri roky a nájomným vo výške 22.000 eur ročne. Táto suma je však podľa Blahušiakovej nereálna, nakoľko zo sprístupnených dokladov je kúpeľom zrejmé, že je približne o 40 % vyššia ako doterajšie zisky. "Myslíme si, že všetky uvedené aspekty ukazujú, že náš návrh je seriózny ako z pohľadu ekonomického, tak aj z pohľadu občana. Či však dôjde medzi nami k dohode, ukáže najbližší čas," podotkla Blahušiaková.

Či sa nakoniec obe strany dohodnú, bude jasné až po ďalších rokovaniach. "Teraz je na nás, na zastupiteľstve, či budeme o tom ďalej rokovať. Či ho budeme prevádzkovať my, alebo ako ďalej. Ešte nie je nič uzatvorené," podotkol Meliš s tým, že ďalšie zasadnutie zastupiteľstva by sa malo uskutočniť koncom mesiaca. Obec je však podľa starostu pripravená aj na alternatívu, že bude kúpalisko počas letných mesiacov prevádzkovať sama. Na jeho prípadnú prevádzku už počas tohto leta sú pripravené i kúpele.