Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Lesníci idú opäť ručne kosiť chránený areál na Poľane

Lesníci zo štátneho podniku Lesy SR tak, ako každý rok kosili takmer 2,5–hektárovú lúku pri Kyslinkách v Chránenej krajinnej oblasti Poľana priamo na mieste vyhasnutej sopky. Tradičné kosenie chráneného areálu Zálomská na Kyslinkách je zamerané na zachovanie priaznivého stavu mokraďových biotopov. V Kyslinkách,časti obce Hrochoť v okrese Banská Bystrica 11. júla 2019. Foto: TASR

Podmáčané územie a štatút chráneného prírodného areálu Zálomská (vyhlásený v roku 2000) si vyžiadali obmedzenia pri používaní ťažkých mechanizmov v spojitosti s manažovaním trávnatých porastov.

Kyslinky 10. júla (TASR) - Lesníci zo štátneho podniku Lesy SR budú tak ako každý rok kosiť takmer 2,5–hektárovú lúku pri Kyslinkách v chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana priamo v kaldere vyhasnutej sopky. Kosenie na vyhasnutom vulkáne sa uskutoční 11. júla.

Ako o tom informoval hovorca lesov Pavel Machava, tradičné kosenie chráneného areálu Zálomská na Kyslinkách je zamerané na zachovanie priaznivého stavu mokraďových biotopov. "Počas dňa sa budú zároveň konať súťaž v kosení, škola kosenia - hrabania a sprievodný program s občerstvením," uviedol. Samotné kosenie areálu sa začne o šiestej hodine ráno.

Podmáčané územie a štatút chráneného prírodného areálu Zálomská (vyhlásený v roku 2000) si vyžiadali obmedzenia pri používaní ťažkých mechanizmov v spojitosti s manažovaním trávnatých porastov. Aj napriek tomu, že by sa časť lúky dala pokosiť aj ľahkými motorovými kosačkami, lesníci sa snažia dodržiavať tradície, a preto túto časť CHKO kosia ručne. Seno z horských lúk potom využívajú ako krmivo pre zver v chránenom poľovnom revíri Poľana.



Chránený areál Dolná Zálomská je časťou lúky, ktorú obhospodaruje štátny podnik Lesy SR priamo v kaldere Poľany. Prezentuje biotopy charakteristické zachovanými druhovo bohatými spoločenstvami pramenísk, slatín a stredne vlhkými rastlinnými spoločenstvami. Práve táto lokalita je z botanického hľadiska považovaná za jednu z najcennejších v CHKO Poľana. Okrem vzácneho páperníka pošvatého tam rastie napríklad aj zvonček hrubokoreňový či vstavačovec májový.