Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Novou atrakciou na náučnom chodníku v Ľubietovej je banská veža Ľubor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nadzemnú časť tvoria skladacie modely mechanizmov, nástrojov a pomôcok baníckych historických remesiel.

Ľubietová 30. apríla (TASR) – Banská veža Ľubor je novou atrakciou na Náučnom banskom chodníku v Ľubietovej v okrese Banská Bystrica. Vežu sprístupnili verejnosti v sobotu pri príležitosti otvorenia turistickej sezóny v obci.

Ako pre TASR uviedla Dagmar Zajacová z občianskeho združenia Libetha, ktoré sa venuje baníckej histórii Ľubietovej, v podzemnej časti veže je model banskej štôlne a chodieb bane tak, ako vyzerali kedysi, a tiež výstava minerálov a hornín z obce a jej okolia.

Nadzemnú časť tvoria skladacie modely mechanizmov, nástrojov a pomôcok baníckych historických remesiel. „Možnosť poskladať si jednotlivé modely poskytuje rozvoj zručnosti a zážitok poznania baníckeho sveta vlastnou skúsenosťou,“ pripomenula.

Projekt vznikol s cieľom zvýšiť povedomie návštevníkov o historických baníckych tradíciách obce. „Približujeme prácu baníkov v minulosti, spôsoby ťažby a remeslá, ktoré s baníctvom kedysi súviseli,“ doplnila.

Veža dostala pomenovanie Ľubor ako úcta k ľubietovskému rodákovi, učiteľovi dejepisu a miestnemu historikovi Ľuborovi Šišiakovi. Venoval sa dejinám Ľubietovej a informácie o jej historických miestach a udalostiach posúval niekoľkým generáciám.

Podľa Zajacovej na otvorení veže ako aj komentovanej vychádzky náučným chodníkom sa zúčastnilo niekoľko sto návštevníkov. „Prišli najmä rodičia s deťmi, ale aj mnoho záujemcov o banícku históriu našej obce,“ podotkla.