Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Ako uviedla v marci 2019 v rámci prípravy jednej z predchádzajúcich fáz obnovy vily primátorka Lučenca Alexandra Pivková, táto stavba je veľmi významnou pamiatkou Lučenca.

Lučenec 31. októbra (TASR) – Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.

„Mesto Lučenec chce touto žiadosťou začať s rekonštrukciou záhradného altánku, ktorý je dlhodobo v havarijnom stave, ďalej s reštaurovaním parcelačného múru a zábradlia so štyrmi stĺpmi,“ konkretizuje samospráva v dôvodovej správe.

Dodáva, že zámerom mesta je reštaurovať túto nehnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku, keďže jej stav je dlhodobo nevyhovujúci a havarijný. „S finančnou podporou MK SR sa v rámci štyroch úspešných projektov podarilo spracovať technické dokumentácie potrebné k obnove pamiatkovo chráneného objektu,“ podotýka samospráva s tým, že prvý z uvedených projektov bol podaný v roku 2013.

Ako uviedla v marci 2019 v rámci prípravy jednej z predchádzajúcich fáz obnovy vily primátorka Lučenca Alexandra Pivková, táto stavba je veľmi významnou pamiatkou Lučenca. „Máme tam už roky prevádzku mestských jaslí, ktorú chceme udržať, pretože je naozaj žiadaná a uvedomujeme si, že ako jedno z mála miest financujeme z rozpočtu takúto službu pre občanov,“ podotkla primátorka.