Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec chce zrekonštruovať radnicu z eurofondov

Alexandra Pivková. Foto: TASR

Projekt je zameraný na obnovu celej budovy, vnútorných priestorov aj fasády.

Lučenec 4. februára (TASR) - Mesto Lučenec sa uchádza o príspevok z eurofondov do výšky 2,4 milióna eur na rekonštrukciu mestskej radnice. Projekt je zameraný na obnovu celej budovy, vnútorných priestorov aj fasády. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy Regionálneho operačného programu 3.1-2014/01 jednohlasne schválili mestskí poslanci na utorkovom (3.2.)zasadnutí.

"Boli by sme veľmi radi, keby sa nám komplexná rekonštrukcia objektu podarila. V súvislosti s radnicou však budeme ďalej riešiť aj otázku Ulice Dr. Herza a priľahlého parkoviska," uviedla na zasadnutí primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Mesto by sa na projekte obnovy radnice podieľalo vo výške päť percent nákladov, čo predstavuje 120.000 eur. "V prípade, že budeme úspešní, budeme riešiť otázku tohto spolufinancovania v rámci rozpočtu na rok 2015. Rekonštrukcia aj s dofinancovaním totiž musí byť ukončená do konca roka," informovala primátorka.

Budova radnice je národnou kultúrnou pamiatkou a nachádza sa v historickom centre Lučenca na rohu Kubínyiho námestia a Ulice Dr. Herza. Ide o reprezentačne riešenú dvojpodlažnú budovu s pôdorysom v tvare písmena L. Postavená bola v rokoch 1890–1895 v eklektickom slohu podľa projektu architektov Virgila Nagya a Viktora Kolbenheyera.