Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec chce postaviť novú krytú plaváreň, súčasná je v zlom stave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Štúdia novej krytej plavárne by mala byť vypracovaná už v tomto roku a v rozpočte mesta bolo na tento účel vyčlenených 30.000 eur.

Lučenec 18. júna (TASR) – Samospráva Lučenca plánuje vybudovať novú krytú plaváreň v areáli letného kúpaliska. Nahradila by súčasnú plaváreň, ktorej budova je v zlom technickom stave a mesto muselo nedávno jej prevádzku ukončiť. Keďže kompletná oprava by si vyžiadala investície vo výške viac ako pol milióna eur, výhodnejšou alternatívou je podľa vedenia mesta výstavba úplne novej krytej plavárne. Tento investičný zámer schválili mestskí poslanci na svojom poslednom júnovom zasadnutí.

"Novú krytú plaváreň si, myslím, už všetci v Lučenci zaslúžime. Neopravujme, nerekonštruujme niečo, do čoho by sme vrážali viac ako 500.000 eur, ale riešme to rozume a zodpovedne," uviedla na úvod diskusie o tomto bode primátorka mesta Alexandra Pivková. Ako dodala, vzniknutá situácia ju veľmi mrzí, pretože do opravy súčasnej plavárne mesto investovalo v roku 2012 zhruba 70.000 eur. "Riešili sme vodu, filtre, čistotu, teplo, dávali sme dokopy kotolňu. Dá sa povedať, že to bolo za málo peňazí veľa muziky, ale bohužiaľ, zradila nás stavba ako taká, teda predovšetkým strecha a nosníky," konštatovala Pivková.

Súčasná plaváreň nemá vybudované vlastné prípojky na vodu ani elektrinu a odvod splaškovej vody sa realizuje cez čističku odpadových vôd, ktorej vlastníkom je súkromná spoločnosť a pre nevyhovujúci stav ju chce zrušiť. Vo veľmi zlom stave je aj strecha, cez ktorú zateká na elektroinštaláciu a aj z dôvodu zatekania nedávno dokonca spadla časť betónového stropu. "V blízkej budúcnosti je navyše predpoklad ďalších nutných nákladov, napríklad pre vzdúvajúce sa dno bazénu či priesaky," uviedla v dôvodovej správe vedúca ekonomiky a majetku mesta Mária Móricová. Podľa jej vyjadrenia je v nevyhovujúcom stave aj prístupová komunikácia a nedoriešené je tiež verejné osvetlenie.

Štúdia novej krytej plavárne by mala byť vypracovaná už v tomto roku a v rozpočte mesta bolo na tento účel vyčlenených 30.000 eur. Konkrétnejšie detaily nového športoviska však zatiaľ nie sú známe. "To, či pôjde o 25-metrový alebo 50-metrový bazén, prípadne vodnopólový a s akým zázemím, to určíme spoločne," povedala na zasadnutí primátorka poslancom. Projekt chcú podľa jej vyjadrenia zrealizovať do troch rokov.

Keďže súčasná plaváreň zostane v tomto období zatvorená, mesto pre občanov pripravuje viacero náhradných riešení. "Na našom mestskom plážovom kúpalisku zavádzame ranné plávanie od 7.00 h do 9.00 h a od 19.30 h do 21.00 h bude tiež vyhradené len pre plavcov," informovala Pivková. Ako ďalej spomenula, vďaka rozšírenému počtu solárnych panelov vedia v bazénoch zabezpečiť teplejšiu vodu a v závislosti od poveternostných podmienok sa budú snažiť udržať jeho prevádzku od mája do októbra. "Nezvýšime cenu vstupného a nebude sa vyberať ani parkovné," podotkla primátorka.

Druhým náhradným riešením je možnosť plávania v akvaparku v neďalekej obci Rapovce. "V tomto areáli zavádzame pre plavcov ranné plávanie od 6.00 h do 8.30 h. Keďže sú tam však vyššie ceny, rozdiel v cene budeme občanom doplácať," prisľúbila primátorka. Ako ďalej uviedla, areál v Rapovciach je otvorený do 30. septembra, ale pokiaľ bude o ranné plávanie záujem, mesto ho vie zabezpečiť až do 23. decembra.

Treťou možnosťou kompenzácie pre občanov, ktorí sú ochotní za plávaním vycestovať, je možnosť navštíviť kryté plavárne v susedných okresných mestách, teda vo Veľkom Krtíši a Rimavskej Sobote. "Po dohode so samosprávami obidvoch miest budeme takýmto občanom uhrádzať vstupné 2 eurá," prisľúbila Pivková.

Otázny zostáva osud budovy súčasnej plavárne, ktorá si nutne vyžaduje aspoň opravu strechu, aby sa predišlo jej znehodnocovaniu. Podľa vyjadrení, ktoré na rokovaní odzneli, je však najpravdepodobnejším riešením jej odpredaj.