Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenecké cintoríny budú počas sviatkov otvorené dlhšie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Súčasťou Pamiatky zosnulých bude tiež podujatie Zlomené krídla, pietnu spomienku samospráva organizuje v spolupráci s cirkvami.

Lučenec 25. októbra (TASR) – V Lučenci pred blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých pokračuje príprava cintorínov, samospráva s prácami začala už pred dvoma týždňami. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Andrej Barančok, na základe prevádzkového poriadku budú centrálny cintoríny i cintoríny v mestských častiach Opatová a Malá Ves počas Dušičiek otvorené do neskorých večerných hodín.

Samospráva od 11. októbra na trojici cintorínov zintenzívnila vývoj kontajnerov aj zber opadaných listov a zametanie chodníkov. V rámci príprav sa vykonáva i plošné kosenie všetkých parciel pohrebísk. Vymaľovať bolo potrebné aj vstupnú bránu na centrálny cintorín z Adyho ulice, ktorú znehodnotili vandali.

„V termíne od 31. októbra do 1. novembra je zabezpečené strojné zametanie chodníkov v priestoroch centrálneho pohrebiska Lučenec, na cintorínoch budú pristavené aj ďalšie veľkoobjemové kontajnery, ktoré budú vyvážané,“ doplnil Barančok. Ako dodal, obdobie Dušičiek si v okolí centrálneho cintorína vyžiada aj tradičné presmerovanie dopravy formou dopravného značenia.

Súčasťou Pamiatky zosnulých bude tiež podujatie Zlomené krídla, pietnu spomienku samospráva organizuje v spolupráci s cirkvami. Na základe prevádzkového poriadku budú cintoríny v Lučenci otvorené v dňoch 31. októbra, 1. a 2. novembra od 5.30 do 23.00 h.

Mesto Lučenec spravuje na centrálnom cintoríne a cintorínoch v mestských častiach Opatová a Malá Ves vyše 14.500 hrobových miest. Najviac, takmer 13.650, sa nachádza na centrálnom mestskom cintoríne.