Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V mestskom parku v Lučenci súťažia chovatelia kólií a šeltií

Foto: Lucia Drietomská

Do súťaže sa prihlásili chovatelia zo štyroch štátov. Slováci súperili v konkurencii Maďarska, Česka a Poľska.

Lučenec 11. mája (TASR) - O titul Top pes 2014 súťažia dnes na výstave Klubu chovateľov kólií a šeltií v Lučenci.

Ako pre TASR povedal Ján Šnúrik z mestského úradu, v lučeneckom mestskom parku sa tento víkend uskutočnili hneď dve výstavy, pričom pre maximálnu objektivitu pozvali posudzovateľov z Maďarska.

Približne 100 vystavovateľov sa zišlo tento víkend v parku, aby predviedli svoje psy v rámci výstav Klubu chovateľov kólií a šeltií. "Do súťaže sa prihlásili chovatelia zo štyroch štátov. Slováci súperili v konkurencii Maďarska, Česka a Poľska. V rámci výstav je množstvo súťaží, ktoré majú svojich víťazov. Obe výstavy sú však výnimočné v tom, že na každej udeľujú tituly CAC. Klub tento rok oslavuje 45. výročie osamostatnenia slovenského chovu. Včerajšia výstava tak bola jubilejná," povedal Šnúrik.

Prvý klub združujúci chovateľov a milovníkov kólii vznikol v októbri v roku 1947 v Prahe s pôsobnosťou v rámci Československa. Pre slovenských chovateľov kólií a šeltií je veľmi dôležitý rok 1969. V súvislosti so vznikom Česko-slovenskej federácie sa celoštátne pôsobiaci klub rozdelil na českú a slovenskú vetvu a vznikol tak Klub chovateľov kólií a šeltií.