Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lučenci si pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom

Ilustračné foto FOTO TASR/Michal Svítok

Na pietnom akte sa dnes zúčastnilo aj niekoľko ešte žijúcich pamätníkov druhej svetovej vojny.

Lučenec 8. mája (TASR) - Pietnym aktom pri pamätníku padlých v mestskom parku si dnes v Lučenci pripomenuli 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom. Ako TASR informoval Ján Šnúrik z mestského úradu, obete 2. svetovej vojny si takto prišli uctiť aj zástupcovia Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike.

"Na pietnom akte sa dnes zúčastnilo aj niekoľko ešte žijúcich pamätníkov druhej svetovej vojny. Dôstojnú atmosféru spomienkovej slávnosti dotvorila aj Dychová hudba a miešaný spevácky zbor Ozvena," informoval Šnúrik.

Samotné oslobodenie mesta Lučenec si tamojší obyvatelia pripomenuli už v januári. Strelecká divízia pod vedením majora Merenkova sa 13. januára 1945 ako prvá prebojovala od Opatovej k Lučencu. Boje však pokračovali aj 14. januára a mesto bolo oslobodené až večer zásluhou sovietskych a rumunských jednotiek. Obyvatelia mesta si spomínajú na početné obete vojny, a to nielen z radov vojakov pochádzajúcich z mesta a okolia. V koncentračných táboroch zahynulo 728 obyvateľov mesta. Len z Lučenca zahynulo počas holokaustu 1053 Židov. Priamo pri oslobodzovaní mesta Lučenec padlo 146 sovietskych vojakov, 196 Rumunov, 55 Maďarov a 165 nemeckých vojakov.

Oslavu Dňa víťazstva nad fašizmom zorganizovalo mesto Lučenec v spolupráci s Okresným úradom v Lučenci a oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.