Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Ľudovíta Štúra spomínali aj v Banskej Štiavnici

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

V programe podujatia účinkovali interpreti umeleckého slova Jela Šuleková zo Žiaru nad Hronom a Mária Bucholcerová, Odo Kolembus i Mária Petrová z Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica 24. októbra (TASR) - Pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra sa uplynulý týždeň konalo v Evanjelickom kostole v Banskej Štiavnici spomienkové pásmo o Ľudovítovi Štúrovi s názvom Hlasy slávnych nezaniknú.

V programe podujatia účinkovali interpreti umeleckého slova Jela Šuleková zo Žiaru nad Hronom a Mária Bucholcerová, Odo Kolembus i Mária Petrová z Banskej Štiavnice. "Hosťom podujatia bol ekumenický spevokol ETAFA, ktorý pracuje pri Evanjelickom cirkevnom zbore v Ostrej Lúke pod vedením zborového brata farára Jána Čábiho. Na ich pôsobivý dojímavý spev, ako aj na sólu hru na klavíri mladučkej Beaty Hanesovej reagovalo obecenstvo spontánnym potleskom," priblížila Mária Petrová, ktorá pásmo zostavila a napísala.

"Sprievodné slovo podčiarkovalo osobnosť Ľudovíta Štúra, aby diváci pochopili, aké je to i dnes obdivuhodné, čo Štúr vo svojom živote dokázal – napísať, vybojovať, uzákoniť, presvedčiť, zdôvodniť.... Že bol stelesnená aktivita, vedel ľudí oduševniť, nadchnúť," uviedla Petrová s tým, že pásmo zároveň zachytávalo i jeho neľahké životné cesty neraz plné odriekania, boja, smútku i sklamania.

Organizátori podujatia BBSK – Pohronské osvetové stredisko Žiar nad Hronom – Pracovisko Banská Štiavnica, Evanjelický cirkevný zbor a. v. v Banskej Štiavnici, mesto Banská Štiavnica v spolupráci s Autorským klubom Banskej Štiavnice už dlhé roky pripravujú podujatia, ktorými si pripomínajú významné osobnosti a udalosti slovenského národa.

Literárno-hudobné pásmo o živote a diele Ľudovíta Štúra Hlasy slávnych nezaniknú budú podľa Petrovej reprízovať pre študentov stredných škôl v Banskej Štiavnici, Kremnici a Žiari nad Hronom.