Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesiac lásky bude v Banskej Bystrici plný hudby

Ilustračné foto, Banská Bystrica. Na snímke pohľad z Hodinovej veže na Námestie SNP. Foto: TASR/Branislav Račko

Mesto v spolupráci so štúdiom RTVS v Banskej Bystrici zorganizuje v tomto roku už druhú verejnú rozhlasovú nahrávku Hrajteže mi, hrajte.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR) – Mesiac lásky - máj sa v Banskej Bystrici ponesie v znamení hudby, a to jazzu, klasiky i folklóru.

Sviatok práce 1. máj oslávia Banskobystričania jubilejným 20. ročníkom medzinárodného podujatia United Europe Jazz Festival. Účasť na ňom prisľúbilo desať jazzových zoskupení, ale aj tradičné jam session. Nebude chýbať koncert banskobystrického Nothing but Swing Tria s kubánskou speváčkou Elsou Valle a maďarským spevákom Gáborom Winandom. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová. Vstup na všetky koncerty je voľný.

Súčasťou podujatia je už v týchto dňoch výstava fotografií Banskobystrického fotoklubu pod názvom Dvadsaťročný príbeh festivalu, ktorá sa koná v priestoroch nákupného centra Europa.

V prvý májový týždeň, 6. mája, sa v Cikkerovej sieni na radnici uskutoční 55. Banskobystrická hudobná jar s podtitulom Zrkadlo bolesti. Pietny koncertný program bude venovaný 70. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny. Vystúpi na ňom Andrea Stankovská Hallon (flauta), Dušan Stankovský (klavír), Štefan Reiter (husle), Juraj Alexander (violončelo).

Mesto v spolupráci so štúdiom RTVS v Banskej Bystrici zorganizuje v tomto roku už druhú verejnú rozhlasovú nahrávku Hrajteže mi, hrajte, ktorá bude 22. mája v aule Beliana Univerzity Mateja Bela na Tajovského ulici. Program je venovaný Pecníkovcom, ktorí patria k najznámejším ľudovým muzikám v Banskej Bystrici. Ich speváčka Anka Pecníková oslavuje životné jubileum a 35. výročie založenia si pripomína aj folklórny súbor Bystrina.