Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Spor Kotlebu o rozpočte na obnovu sociálnych zariadení sa vyhrotil

Na snímke Marian Kotleba (vľavo) a vedúci oddelenia styku s verejnosťou a protokolu BBSK Miroslav Belička. Foto: TASR/Dušan Hein

V súvislosti s nepodpísaním zmluvy na rekonštrukciu DSS a čerpanie financií reagoval Kotleba tvrdo, podľa vlastných slov je sklamaný aj z médií.

Banská Bystrica 10. októbra (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba sa na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici dôrazne ohradil voči tvrdeniam krajských poslancov z klubu Smer-SD, KDH, ktorí ho obvinili, že mal BBSK pripraviť o 4,4 milióna eur z eurofondov, účelovo viazaných na obnovu domovov sociálnych služieb (DSS) v kraji. Tvrdé slová adresoval aj médiám, ktoré túto informáciu zverejnili.

V súvislosti s nepodpísaním zmluvy na rekonštrukciu DSS a čerpanie financií, čo mu vyčítali spomínaní poslanci, ktorí zároveň tvrdili, že v tohtoročnom rozpočte vyčlenili potrebnú sumu spolufinancovania, Kotleba reagoval: "BBSK v rozpočte dnes nemá ani euro na spolufinancovanie týchto projektov. Rozpočet BBSK bol prijatý zastupiteľstvom 11. apríla 2014, v ňom bola aj položka určená na investičný projekt deinštitucionalizácia DSS vo výške 200.000 eur. Tie boli určené na spolufinancovanie dvoch projektov – DSS Ladomerská Vieska a Slatinka. Už 28. mája však Zastupiteľstvo BBSK prijalo návrh zmeny rozpočtu a presunulo tieto finančné prostriedky na kultúru."

Podľa neho teda, aj keby chcel podpísať zmluvy, bez rozpočtového krytia nemôže, pretože by išiel proti zákonu. "Ja som si už zvykol, že pracovnou metódou smeráckych poslancov je klamstvo, ale k tomu, k čomu sa teraz znížili, že ja som stopol peniaze, k tomu už nie je čo dodať. Len som prekvapený, že médiá robia obrovskú kampaň bez toho, aby si overili údaje," zdôraznil Kotleba.

Ako tiež pripomenul, výpis z hlasovacieho systému ukazuje, že za presun týchto prostriedkov hlasovali práve poslanci, ktorí majú teraz "husté" reči. Vníma to ako ich predvolebnú kampaň pred komunálnymi voľbami. "Chcú ukázať, ako im záleží na ľuďoch, ale že to bez rozmyslu preberú médiá, som sklamaný, to už hraničí nielen so zdravým rozumom, ale aj so zákonom," dodal Kotleba.



Ohradil sa aj voči vyjadreniam, že ľudí v DSS v Ladomerskej Vieske necháva žiť v splesnených priestoroch. Podľa neho za to je zodpovedná tamojšia riaditeľka, ktorá podľa zápisu hygieny ešte z roku 2011 mala zabezpečiť opatrenia na zamedzenie vlhnutia a plesní. "Na úrade nie sú žiadne relevantné doklady, že by sa tam niečo urobilo. Zrazu po troch rokoch za všetko môže Kotleba," povedal predseda BBSK.

V prípade projektu DSS Slatinka, Lučenec by skôr išiel cestou rekonštrukcie kaštieľa v Slatinke, a nie cestou opravy využívaných objektov v meste Lučenec, kde sú dnes klienti umiestnení. S tým totiž počítal projekt "Zavŕšenie transformačného procesu s cieľom sociálnej integrácie občanov s mentálnym postihnutím v DSS Slatinka, Lučenec", voči ktorému predseda BBSK mal výhrady.

"Prečo nenavrátime týchto ľudí do prostredia kaštieľa, kde mali park s potokom, altánok... Tých ľudí sme vytrhli z prostredia a dali ich do malých budov, kde majú výbeh 5x6 metrov," uzavrel Kotleba.