Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Materiály z ciest ustupujúcich R2 idú na stavbu obecnej komunikácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

"S obnovou asi 450-metrového úseku cesty do Zlatna by sme chceli začať na budúci týždeň," povedal TASR starosta Ľubomír Straka.

Korytárky 17. júna (TASR) - Stavba rýchlostnej komunikácie R2 medzi Pstrušou a Kriváňom pomáha aj niektorým obciam v okolí. Napríklad Korytárky v okrese Detva využijú na rekonštrukciu miestnej komunikácie do časti Zlatno lacnejšie materiály zo starých ciest, ktoré ustupujú výstavbe R2.

"S obnovou asi 450-metrového úseku cesty do Zlatna by sme chceli začať na budúci týždeň," povedal TASR starosta Ľubomír Straka. Cesta už bola v dezolátnom stave a desiatky rodín mali k svojim domom značne sťažený prístup. Cestu by chceli vysprávkovať, zhutniť a pokryť asfaltom do polovice júla. "Za materiály sme zatiaľ zaplatili asi 2000 eur, keďže však budeme obnovu realizovať svojpomocne, určite na stavbe ušetríme," pripomenul Straka.

Najväčšou výzvou, ktorá v tomto volebnom období čaká vedenie obce, je dobudovanie kanalizácie a výstavba čistiarne odpadových vôd. V obci stále nemá kanalizačnú prípojku asi 30 percent domácností. Starosta kvôli financovaniu stavby čaká na výzvu operačného plánu Ministerstva životného prostredia SR. Ešte predtým však musí zadať spracovať novú projektovú dokumentáciu. Predbežné výpočty hovoria o sume 270.000 eur na stavbu.

Z projektov, ktoré sa podarilo zrealizovať v minulom volebnom období, si Straka pochvaľuje zavedenie kamerového systému. Spolu sedem kamier dohliada už tri roky na obecný úrad, školu, ihrisko, kostol, obecný park a zberný dvor. "Kamery nám pomohli odhaliť napríklad niekoľkých aktérov krádeží," dodal.