Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Materskej škole v B. Bystrici pribudne trieda s mimoriadnou dotáciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Finančná čiastka výrazne pomôže pri rekonštrukcii škôlky.

Banská Bystrica 11. mája (TASR) – Materskú školu (MŠ) Družby na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici idú rekonštruovať. Pribudne jej nová trieda. Mesto na tento účel získalo od ministerstva školstva dotáciu 40.000 eur, na nákup vybavenia a edukačných pomôcok 4000 eur.

MŠ Družby má v súčasnosti šesť tried so 126 deťmi, dochádzajú do nej aj najmenší z piatich okolitých obcí. Po rekonštrukcii sa jej kapacita zvýši na 141 miest.

Projekt rozšírenia kapacity škôlky zahŕňa rekonštrukciu spojovacej chodby v budove, ktorej výsledkom bude nová trieda pre 15 detí, šatňa, miestnosť pre osobnú hygienu, ako aj lôžková časť. Počíta tiež s vybudovaním presvetľovacieho prvku v strešnej konštrukcii budovy, nakúpením nového vybavenia triedy, nábytkom, učebnými a edukačnými pomôckami.

"Záujem o umiestnenie detí nielen v MŠ Družby dlhodobo prevyšuje kapacity. Rodičom, ktorým škôlky z tohto dôvodu nemôžu vydať rozhodnutie o prijatí dieťaťa, je vždy ponúknutá iná v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta," konštatoval vedúci Školského úradu Milan Beňačka.

Ako uviedol prednosta magistrátu Martin Adamec, z ministerstva školstva pôvodne žiadali dotáciu 100.000 eur. "Finančná čiastka, ktorú sme získali, výrazne pomôže pri rekonštrukcii MŠ. Na jej spolufinancovaní sa bude podieľať aj mesto," dodal.

Mesto Banská Bystrica je zriaďovateľom 27 materských škôl, ktoré majú spolu 103 tried a navštevuje ich 2168 detí. Koncom januára tohto roka sa zapojilo do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rozširovanie kapacít MŠ. Ministerstvo školstva pred niekoľkými dňami zverejnilo zoznam úspešných uchádzačov, medzi ktorými sa nachádza aj MŠ Družby.