Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Maxikrížovka oslovila ľudí, spolu s M. Handzušom pomáhali nevidiacim

Na snímke hokejista Michal Handzuš, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hokejista si sám na vlastnej koži vyskúšal, ako je to s maskou na očiach chodiť s bielou palicou a orientovať sa ako nevidiaci v priestore.

Banská Bystrica 26. septembra – Lúštenie maxikrížovky rozloženej na zemi v obchodnom centre Europa v Banskej Bystrici prilákalo dnes popoludní mnohých návštevníkov, ktorí mali možnosť podporiť verejnú zbierku Biela pastelka a tým aktivity a služby pre ľudí so zrakovým postihnutím.

Akciu v meste pod Urpínom zorganizovalo krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Správna tajnička znela "makula" (žltá škvrna) - dôležité miesto na očnej sietnici, kde je najostrejšie videnie. Jej degenerácia narastá vekom a neskoré štádiá ochorenia alebo poškodenie sú spojené so stratou zraku.

"Dôležité je, že verejnosť vníma túto zbierku ako známu a snaží sa ľuďom so zrakovým postihnutím pomôcť. Výťažok ide na špeciálne kurzy, aby sa ľudia, ktorí náhle stratia zrak, dokázali čo najskôr vrátiť do bežného života. Učia sa chodiť s bielou palicou, učia sa vo svojej domácnosti fungovať tak ako predtým, učia sa tiež Braillovo písmo a ďalšie veci," uviedla pre TASR Dagmar Filadelfiová, vedúca krajského strediska únie a regionálna koordinátorka Bielej pastelky.

Ako dodala, zbierka má v Banskej Bystrici veľký ohlas aj preto, že ambasádorom 14. ročníka Bielej pastelky sa stal slovenský hokejový reprezentant a Banskobystričan Michal Handzuš. Je symbolom jej transparentnosti a podľa Filadelfiovej ľudia potom radi prispejú a nepochybujú o význame zbierky.

Hokejista si sám na vlastnej koži vyskúšal, ako je to s maskou na očiach chodiť s bielou palicou a orientovať sa ako nevidiaci v priestore. Na odľahčenú otázku moderátora akcie, čo s hokejovými rozhodcami, ktorí niekedy nevidia, reagoval: "Treba ich poslať na vyšetrenie zraku ako všetkých. O zrak sa treba starať."

Podľa neho je dôležité pomáhať. "Ak my, čo máme to šťastie a vidíme a nemáme zdravotné problémy, tak by sme mali pomáhať tým, čo to šťastie nemajú a uľahčiť im život. Keď ma oslovili, bolo to to najmenšie, čo môžem urobiť," zdôraznil.

"Dúfam, že ľudia sa zapoja a zbierka bude pokračovať, aby sme vyzbierali čo najviac peňazí. Myslím si, že organizátori predviedli profesionálnu prácu, snažili sa poskytnúť verejnosti čo najviac informácií o problémoch nevidiacich a peniaze použijú na dobrý účel," reagoval pre TASR.