Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Hnúšťa nebude stavať kanalizáciu,na ktorú získalo peniaze z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Hlavným dôvodom nerealizovania akcie je časová tieseň a obavy z nepredvídateľných okolností.

Hnúšťa 4. júna (TASR) – Mesto Hnúšťa nebude v tomto roku realizovať projekt rozšírenia kanalizácie, na ktorý získalo financie z eurofondov. Ako TASR povedal primátor mesta Michal Bagačka, toto rozhodnutie ešte nie je oficiálne, je však už konečné. Zmluva s dodávateľom sa mala podpisovať na budúci týždeň, primátor ju však podľa vlastného vyjadrenia nepodpíše.

„Nakoľko záverečný dokument k verejnému obstarávaniu by sme mali dostať len v týchto dňoch, rozhodol som sa, že do tejto investičnej akcie nejdeme. Vyhodnotili sme to tak, že pre mesto by bolo riskantné ísť do projektu, ktorý musí byť ukončený 30. novembra 2015,“ uviedol primátor. S výstavbou kanalizácie však podľa jeho slov v Hnúšti naďalej rátajú a chcú sa zapojiť hneď do prvých výziev nového programového obdobia. „Budeme tak môcť použiť projektovú dokumentáciu aj dokumenty z verejného obstarávania,“ vysvetlil Bagačka.

Hlavným dôvodom nerealizovania akcie je časová tieseň a obavy z nepredvídateľných okolností, ktoré by výstavbu mohli zdržať a finančné prostriedky by mesto nestihlo vyčerpať do konca roka. O postupe príprav budovania kanalizácie primátor informoval poslancov aj na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva dňa 18. mája. Podľa jeho slov bola situácia už vtedy zložitá a zazneli obavy, či bude možné túto investičnú akciu dokončiť včas.

„V prípade, že by sme pre nepredvídateľné okolnosti toto dielo nevedeli dokončiť, mohli by nám hroziť isté sankcie. Pokiaľ by sa neukončilo financovanie v decembri, všetko ostatné by sa klasifikovalo ako neoprávnené výdavky,“ uviedol na rokovaní Bagačka. Ako dodal, na dofinancovanie by mestu mohli v krajnom prípade zostať desiatky alebo aj stovky tisíc eur.

Na rokovaní upozornila na možné problémy aj prednostka Mestského úradu Oľga Maciaková. „Hnúšťa je v záplavovom území a v prípade silných dažďov by mohlo zaplatiť aj polovicu trás, kadiaľ má viesť kanalizácia. Navyše, v prípade archeologických nálezov by mohol archeológ niektoré časti staveniska zatvoriť povedzme aj na dva mesiace,“ konštatovala. Ako ďalej spomenula, medzi zasypaním dokončenej kanalizácie a asfaltovaním povrchu musí tiež uplynúť istý čas potrebný na uľahnutie zeminy. „Mesto by muselo skolaudovať kanalizáciu do konca roka, ale ako to vykoná bez vyasfaltovaných komunikácií?“ povedala Maciaková na záver.

Podľa pôvodného plánu sa výstavba kanalizácie v Hnúšti mala začať už v marci, termín sa však posunul pre neukončený proces verejného obstarávania. Celkový rozpočet projektu predstavoval približne 4,2 milióna eur, mesto ho malo spolufinancovať vo výške 5 %, teda asi 200.000 eur. Vo verejnom obstarávaní bolo ako dodávateľ vybrané konzorcium firiem Združení HTS.