Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesto lesníctva chce zriadiť vzdelávacie centrum biodiverzity

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erik Máder

Centrum biodiverzity bude pozostávať z budovy určenej na environmentálnu výchovu, vzdelávanie, osvetu, tvorivé dielne a školenia, pričom predpokladaná kapacita je odhadovaná na 30 osôb.

Zvolen 14. júna (TASR) - Vzdelávacie centrum biodiverzity by malo vzniknúť v Biologickej základni Veľká Stráž pri Zvolene. Za projektom je tamojšie Národné lesnícke centrum (NLC).

"Hlavným cieľom pripravovaného projektu je zvýšenie všeobecnej hodnoty lesa a atraktivity lesnej krajiny prostredníctvom vytvorenia prvku občianskej a poznávacej infraštruktúry," uviedla pre TASR hovorkyňa NLC Ivana Šarinová.

Podľa nej totiž čoraz viac ľudí dnešnej generácie má len zriedka možnosť zažiť divokú prírodu a lesy zblízka. "Pripravované centrum biodiverzity ponúkne exkurzívno – poznávacie zážitky v sprievode lesných pedagógov, ktoré sú určené nielen pre materské a základné školy, ale aj pre širokú verejnosť," dodala.

Centrum biodiverzity bude pozostávať z budovy určenej na environmentálnu výchovu, vzdelávanie, osvetu, tvorivé dielne a školenia, pričom predpokladaná kapacita je odhadovaná na 30 osôb. V jeho okolí budú zároveň osadené náučné tabule, interaktívne objekty napríklad dendrofón – drevený xylofón, fotostena, pocitový chodník, hmyzí hotel, ohnisko a iné.

Miesto realizácie projektu sa nachádza pri ukážkovom lesnom biotope duba zimného. Využitím potenciálu tohto lesného biotopu a plánovanou investíciou budú vytvorené ideálne podmienky pre praktické vykonávanie environmentálnej výchovy. Súčasne bude objekt slúžiť ako vzdelávacie centrum pre lesných pedagógov s celoslovenskou pôsobnosťou.

Realizátori projektu sa chcú uchádzať o podporu v rámci pripravovanej výzvy pre podopatrenie 8.5 - Podpora na investície do zlepšenia odolnosti a environmentálnej hodnoty lesných ekosystémov z Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020. Samotná realizácia projektu je závislá od vyhodnotenia výzvy, ale snahou NLC je realizovať prvé aktivity v novom vybudovanom centre biodiverzity už v roku 2023.

Lesná pedagogika ako súčasť environmentálnej výchovy je učenie o lesnom ekosystéme a výchove človeka k udržateľnému spôsobu života na príklade lesa. Spolu s projektovým vyučovaním využíva aktivizujúce metódy a formy zážitkového učenia. V roku 2021 oslavuje už 20 rokov existencie na Slovensku.