Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesto pod Urpínom je poslednou zastávkou Dní energií na Slovensku

Dni energíí Foto: www.epv.sk

Projekt Dni energií na Slovensku 2015 v Banskej Bystrici sa koná pod záštitou Dušana Chreneka, vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, a primátora Jána Noska.

Banská Bystrica 16. júna (TASR) – Druhý ročník podujatia Dni energií na Slovensku 2015 má v stredu (17.6.) poslednú zastávku v Banskej Bystrici na Námestí SNP od 11.00 do 18.00 h. Banskobystričania sa dozvedia viac o technológiách i opatreniach, ktoré im pomôžu ušetriť energie, peniaze, ale najmä ochrániť životné prostredie. Podujatie organizuje portál "Energie pre Vás" spolu s partnermi.

Návštevníci uvidia solárne systémy na výrobu tepla a elektriny, kotly na biomasu, elektromobily či automobily na CNG (stlačený zemný plyn) s domácou plničkou. V stánku Energoland si budú môcť vyskúšať technologickú novinku - 3D okuliare Oculus Rift, ktoré ich prevedú vesmírom a moderným informačným centrom Energoland.

Projekt Dni energií na Slovensku 2015 v Banskej Bystrici sa koná pod záštitou Dušana Chreneka, vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, a primátora Jána Noska.

"EÚ sa chce stať svetovým lídrom vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie a v nasledujúcich rokoch prispeje slovenským domácnostiam sumou 100 miliónov eur na kúpu zelených technológií. Takisto smerujeme k znižovaniu spotreby energie v budovách, a aj preto sa európska podpora na obnovu bytových a rodinných domov na Slovensku navýši v roku 2015 o viac ako 100 miliónov eur. Nemenej dôležité je postupné nachádzanie alternatív v doprave, kde elektrické autá a CNG vozidlá môžu zohrať významnú úlohu," uviedol Chrenek.