Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesto Zvolen môže prísť o investora za nedostavané námestie

Rekonštrukcia námestia vo Zvolene Foto: http://zvonline.sk/

Investor medzičasom ale poslal mestu list, v ktorom žiada o prolongáciu investície. Chce, aby mu mesto umožnilo dokončiť rekonštrukciu námestia do konca roku 2015.

Zvolen 3. februára (TASR) - O ďalšom postupe pri doteraz nezrealizovanej rekonštrukcii severnej časti Námestia SNP chce vedenie mesta Zvolen rozhodnúť čo najskôr. Na investora, ktorý stále nezačal s prácami na obnove a na ktorého si mestská samospráva začala uplatňovať nároky z neplnenie zmluvy, bol totiž inými subjektmi podaný návrh na konkurz. V prípade, že sa konkurzné konanie začne, mesto by mohlo prísť o nemalé finančné prostriedky.

VAV invest Banská Bystrica mal zrealizovať rekonštrukciu severnej časti námestia prostredníctvom vlastnej spoločnosti Europa SC ZV 2 ešte vlani v júli. Ide o pokračovanie tzv. vyvolaných investícií, ktoré súvisia s výstavbou obchodného Europa SC. Stavba si vyžiada 1,15 milióna eur. Investor však v dohodnutých termínoch stavbu nedostaval a ani ju len nerozbehol. Mesto pri tom už predtým po dohode niekoľkokrát termíny oddialilo.

Ešte bývalé vedenie mesta Zvolen si preto začalo uplatňovať pokutu vo výške 3,64 milióna eur a navyše aj úroky z omeškania za neskorú platbu za pozemky pod obchodným centrom, čo činí asi 4600 eur.

Chce, aby mu mesto umožnilo dokončiť rekonštrukciu námestia do konca roku 2015



Investor medzičasom ale poslal mestu list, v ktorom žiada o prolongáciu investície. Chce, aby mu mesto umožnilo dokončiť rekonštrukciu námestia do konca roku 2015. Ako jeden z dôvodov uvádza aj aktuálnu situáciu, do ktorej sa firma dostala návrhom na konkurz.

Ako na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva uviedla primátorka Lenka Balkovičová, mesto nechce unáhlene pristúpiť k takým krokom, ktoré by samospráve poškodili. "Žiadosť prerokujeme čo najskôr ešte v príslušných komisiách a následne aj v mestskej rade," uviedla. Tie navrhnú ďalší postup. "Čas však môže hrať proti nám," pripomenula.

Spoločnosť VAV invest pripravila a realizovala vo Zvolene dva veľké projekty. Prvým bola výstavba Europa SC ZV. Prvá etapa bola ukončená v roku 2012, výstavba druhej etapy sa mala začať v roku 2014, ani táto stavba sa však nezačala. Druhým projektom je obchodno-priemyselná zóna Retail park Zvolen, kde spoločnosť VAV invest v roku 2007 vykúpila pozemky a pripravila celý projekt, ktorý neskôr realizovali jej dcérske spoločnosti.