Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

MK SR: Vyhlásilo obstarávanie na obnovu hradného areálu Modrý Kameň

Hrad Modrý Kameň Foto: TASR/Jozef Ďurník

Východné krídlo barokového kaštieľa na Hrade Modrý Kameň, v ktorom sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, by malo prejsť obnovou.

Bratislava 29. mája (TASR) - Východné krídlo barokového kaštieľa na Hrade Modrý Kameň, v ktorom sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, by malo prejsť obnovou. Ministerstvo kultúry (MK) vyhlásilo na tento účel verejné obstarávanie.

Barokový kaštieľ, ktorý tvorí hradný areál Modrého Kameňa, je evidovaný ako národná kultúrna pamiatka. Jeho stavebnotechnický stav je nevyhovujúci. Na umelecko-remeselné práce, ktorými sa obnovia historické omietky, okná, dvere a ďalšie súčasti kaštieľa, bude dohliadať reštaurátor v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom.

Predpokladaná cena rekonštrukcie múzea je 282.673 eur s DPH. Ponuky možno predkladať do 12. júna.

Výzvu na predkladanie ponúk na rekonštrukciu múzea muselo ministerstvo už raz zrušiť. Rezort chcel tento objekt spolu s ďalšími tromi financovať z prostriedkov Regionálneho operačného programu (ROP). Nedostali sa však medzi podporené projekty, ktoré mali získať nenávratný finančný príspevok z eurofondov a ministerstvo na ne vlastné zdroje nemalo.

Vtedy sa počítalo s kompletnou výmenou celého krovu, rekonštrukciou vykurovania, ako aj s obnovou historicky najvýznamnejšou a najstaršou časťou kaštieľa - stĺpovou sieňou východného krídla. Stáť to malo približne 2.987.404 eur s DPH.

Na aktuálnu obnovu východného krídla kaštieľa sa podarilo získať zdroje z Nórskeho finančného mechanizmu.