Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum SNP digitalizuje exponáty pre budúce generácie

Pamätník Múzea SNP v Banskej Bystrici Foto: TASR

Do júla budúceho roka, keď sa trojročný projekt končí, by mali mať takto spracovaných cez 175.000 exponátov.

Banská Bystrica 12. júna (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici začalo koncom roka 2012 s realizáciou celoslovenského projektu, ktorého cieľom je digitalizácia zbierkových predmetov a nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku. Peniaze na to získalo z eurofondov.

Cenné zbierkové predmety z 33 slovenských múzeí spracováva vyše 50 pracovníkov nielen v priestoroch Digitalizačného centra v Banskej Bystrici, ale i v niektorých múzeách na Slovensku. Do júla budúceho roka, keď sa trojročný projekt končí, by mali mať takto spracovaných cez 175.000 exponátov.

V praxi to znamená, že potencionálny návštevník múzea si v budúcnosti bude môcť dopredu pozrieť vystavené exponáty vo svojom počítači a dokonca, vďaka kvalitnému zobrazeniu si ich aj detailne prezerať zo všetkých strán. Odborníkom zasa špičková kvalita zobrazenia ponúkne aj detailné skúmanie zbierkových predmetov.

"Chceme zachovať najznámejšie a najcennejšie artefakty pre budúce generácie aj v digitalizovanej podobe. Cieľom projektu je digitalizácia 175.000 predmetov, ale i činností, ktoré sú v rámci nehmotného kultúrneho dedičstva, rôzne výšivky, tance a pod. Takto sa dajú využívať pri prezentácií múzeí. Asi 30 percent obsahu bude zverejnených na internete a návštevník si bude môcť pozrieť zbierky a dozvie sa, v ktorom múzeu sa nachádzajú a kam si ich môže prísť pozrieť," vysvetľuje riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Múzeum SNP s prípravou projektu začalo ešte v roku 2004, samotnú realizáciu mohlo začať až v októbri 2012. Podľa Mičeva náklady naň dosiahli 27,5 milióna eur. Celoslovenský projekt sa podarilo zrealizovať vďaka prostriedkom z Európskej únie v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti so spoluúčasťou štátu.

Ďalších päť rokov by mala digitalizácia pokračovať, ale už na náklady štátu.