Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Krupine približuje historický vývoj regiónu Hont

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spoluautor výstavy Erik Koncz priblížil, že výstava predstavuje vývoj územnej správy na území Hontu od 10. do 21. storočia.

Krupina 7. apríla (TASR) - V Múzeu Andreja Sládkoviča v Krupine sprístupnili výstavu s názvom V ríši čarovného Hontu. Putovnú výstavu, ktorá je doplnená zbierkovými predmetmi múzea, môžu záujemcovia navštíviť do 24. mája. TASR o tom informoval historik múzea Miroslav Lukáč.

Spoluautor výstavy Erik Koncz priblížil, že výstava predstavuje vývoj územnej správy na území Hontu od 10. do 21. storočia. Prostredníctvom šiestich historických máp, vrátane prvej slovenskej mapy Hontu, návštevník spozná vývoj správy a hraníc historického regiónu Hont.

K výstave, ktorá putuje po celom Honte, vydali podľa Koncza aj sprievodnú dvojjazyčnú brožúru V ríši historického Hontu. Súčasťou výstavy v krupinskom múzeu bola aj piatková (5. 4.) prednáška. "Zameraná bola na vybrané problémy premeny Hontu od kniežatstva po región, medzi nimi aj zmeny správy, otázka Malohontu či Krupiny, ale aj nestálosť centra, ktorá sa odráža aj na súčasnej nejednotnosti Hontu," priblížil Koncz.

Dodal, že výstava vznikla za plnej hontianskej spolupráce občianskeho združenia (OZ) Hont a jeho dejiny, OZ Terra Aurum a Ipeľského kultúrneho a turistického združenia. Realizovaná je s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.