Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na cvičenie nastúpilo 23 vojakov v zálohách Vojenskej polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cvičenie vojakov zaradených do aktívnych záloh Vojenskej polície prebieha v priestoroch odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek.

Vlkanová/Hronsek 2. júna (TASR) – Vojaci zaradení do aktívnych záloh Vojenskej polície cvičia vo Vlkanovej - Hronseku v Banskobystrickom okrese. V poradí na druhé cvičenie ich nastúpilo 23, potrvá do 4. júna. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Som rád, že aktuálna situácia nám opätovne umožňuje nielen vracať sa k výcvikovým aktivitám ozbrojených síl, ale aj k výcviku vojakov zaradených do aktívnych záloh, pretože tí môžu byť nápomocnou silou napríklad i pri riešení rôznych mimoriadnych udalostí v rámci domáceho krízového manažmentu,“ zdôraznil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Cvičenie vojakov zaradených do aktívnych záloh Vojenskej polície prebieha v priestoroch odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek. Počas dvoch týždňov intenzívneho výcviku sa oboznámia s úlohami Vojenskej polície a jej štruktúrou. Súčasťou je i strelecká príprava, informácie týkajúce sa použitia služobných zákrokov či technického vybavenia Vojenskej polície.

„Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 percent doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení a tiež zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia,“ konštatovala Kovaľ Kakaščíková.