Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Dňoch sv. Huberta nechýbajú špičkoví vábiči jeleňov a inej zveri

Foto: TASR/AP

Tradičnou súčasťou slávností je i možnosť zastrieľať si z luku, kuše či historickej poľovníckej zbrane.

Svätý Anton 3. septembra (TASR) - Otváracím ceremoniálom sa dnes vo Svätom Antone začal 26. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta, ktoré potrvajú do nedele 4. septembra. Tradičné dvojdňové podujatie je príležitosťou pre priateľské stretnutia poľovníkov i nepoľovníkov z celého Slovenska a zahraničia. Organizátori očakávajú na tohtoročných slávnostiach takmer 8000 návštevníkov.

Ako TASR informovala Jana Slaná z oddelenia marketingu Múzea vo Svätom Antone, dnešný program ladili súťaživejšie. "Páni si mohli dať odmerať svoju pýchu, čiže bradu. Hodnotil sa aj najkrajší klobúk, šperk a nôž. Dámy sa mohli pokochať módnou prehliadkou. Súťažilo sa tiež v hode flintou do žita," priblížila Slaná.

Tradičnou súčasťou slávností je i možnosť zastrieľať si z luku, kuše či historickej poľovníckej zbrane. Pre najmenších návštevníkov pripravili Poľovnícky chodník a súťaž Stopami zveri. Vrcholom dnešného dňa sú Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov a ostatnej zveri, kde svoje umenie predvedú špičkoví vábiči.

"K nedeľnému dianiu neodmysliteľne patrí Svätohubertovská omša na nádvorí kaštieľa so slávnostným sprievodom s uloveným jeleňom a ulovenými darmi, ktorá je velebou prírody, dôstojným obradom, ktorým poľovníci ďakujú Stvoriteľovi za živú prírodu," dodala Slaná.