Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Na Donovaloch sa prevrátil autobus, viezli sa v ňom aj deti

Na Donovaloch sa po nehode prevrátil autobus, v ktorom sa viezlo 29 ľudí, z toho 27 detí. Nehoda sa stala v smere na Ružomberok v katastri obce Korytnica. Pri nehode autobusu na Donovaloch sa zranilo päť osôb, jeden dospelý a štyri deti. Všetci sú mimo ohrozenia života, majú iba ľahké zranenia. Korytnica, 20. júla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na miesto nehody sa prišiel pozrieť minister školstva, ktorý mal deťom otvoriť letný tábor.

Bratislava 20. júla (TASR) - Pri nehode autobusu na Donovaloch sa zranilo päť osôb, jeden dospelý a štyri deti. Všetci sú mimo ohrozenia života, majú iba ľahké zranenia. Potvrdil to veliteľ zásahu Miroslav Benčo z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Ružomberok a minister školstva Branislav Gröhling (SaS) po príchode na miesto udalosti. V autobuse sa nachádzalo 27 detí a traja dospelí.

Po príchode hasičov na miesto sa všetky deti aj dospelí nachádzali mimo prevráteného autobusu. "Väčšina detí bola v poriadku, niektoré ošetrovala rýchla zdravotná služba," podotkol Benčo.



"Veľké zranenia si deti budú niesť počas nasledujúceho obdobia. Budeme sa snažiť deti podporiť a dať im radosť, ktorú by mali cez leto dostávať," povedal minister. Z miesta nehody smeruje Gröhling do tábora v Ružomberku, ktorý mal otvoriť pre deti z havarovaného autobusu.



Žilinský krajský riaditeľ HaZZ Jaroslav Kapusniak hovorí, že cesta I/59 v katastri obce Korytnica je rizikovým úsekom. "Bolo to veľké šťastie v nešťastí, že išlo iba o päť zranených osôb," podotkol.

Nehoda sa stala v smere na Ružomberok v katastri obce Korytnica. Autobus pravdepodobne zišiel z krajnice a prevrátil sa.






B. Gröhling smeroval za deťmi z havarovaného autobusu, mal im otvoriť tábor


Bratislava 20. júla (TASR) - Na miesto nehody autobusu na Donovaloch prišiel minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten mal v pondelok otvoriť v Ružomberku tábor pre deti z Centra pedagogicko-pschologického poradenstva a prevencie z Detvy, ktoré sa viezli v havarovanom autobuse. Informuje o tom na sociálnej sieti.



"Oceňujem prácu záchranárov a aj bývalej pani riaditeľky, ktorá bola zhodou okolností na mieste a pomáhala pred príchodom záchranárov," povedal minister.




V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku ošetrili dve dievčatá s ľahšími zraneniami



Ružomberok/Korytnica 20. júla (TASR) - Dve z piatich zranených osôb po pondelňajšej nehode autobusu v Korytnici ošetrili v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Diškovej mali obe dievčatá vo veku 15 a 17 rokov len ľahšie povrchové poranenia.

Autobus pravdepodobne zišiel z krajnice a prevrátil sa. Väčšina detí bola v poriadku, niektoré ošetrovala rýchla zdravotná služba, uviedol veliteľ zásahu Miroslav Benčo z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Ružomberok.


V Banskej Bystrici ošetrili po nehode autobusu jednu osobu s ľahkými zraneniami


Banská Bystrica 20. júla (TASR) - V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Banská Bystrica ošetrili po dnešnej nehode autobusu v Korytnici jednu osobu. Hovorkyňa nemocnice Jana Petríková spresnila, že išlo o mladíka s ľahkými zraneniami, ktorého ošetrili ambulantne.

Väčšina detí bola v poriadku, niektoré ošetrovala rýchla zdravotná služba, uviedol veliteľ zásahu Miroslav Benčo z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Ružomberok.


Nehody autobusov na Slovensku


3. augusta 2003 - Dopravná nehoda pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a okolo 25 ľahko i ťažko zranených. Autobus plný pútnikov sa zrútil do priekopy.

7. novembra 2005 - Pri tragickej dopravnej nehode pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia. Zranených bolo ďalších 11 osôb.

2. septembra 2007 - Cestou z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa zrútil do rokliny autobus približne s 40 cestujúcimi. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí. Autobus viezol kapelu a folkloristov z Hriňovej, ktorí sa vracali z folklórneho festivalu na Poľane.

7. septembra 2008 - Na následky dopravnej nehody v Chorvátsku zomrelo 14 občanov Slovenska, 19 osôb bolo hospitalizovaných, dve osoby boli v tom čase v kritickom stave. Autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. V autobuse bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Časť cestujúcich sa vrátila vládnym špeciálom na Slovensko.

21. februára 2009 - Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Na priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa.

21. júna 2009 - V Rakúsku havaroval autobus so stredoškolákmi zo Senice, ktorí sa vracali z desaťdňového školského výletu z Talianska. Pri návrate autobus patriaci českej dopravnej spoločnosti Tredos zišiel na diaľnici medzi Mooskirchenom a Liebochom z vozovky na pravú stranu a prevrátil sa na bok. Vodič za volantom zaspal. V autobuse bolo 48 ľudí - študenti aj učitelia. Havária sa zaobišla bez obetí na životoch, vyžiadala si 34 zranených.

6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v kilometri 74 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá. Všetky chodili do jednej triedy športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

5. septembra 2014 - Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste II/502 zo Svätého Jura do Bratislavy. Na mieste zahynul šofér autobusu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) 8. septembra 2014 zomrela 75-ročná cestujúca z havarovaného autobusu.

18. mája 2017 – Na následky dopravnej nehody, ku ktorej došlo v obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, zomrel vodič autobusu. Ten po tom, ako vyšiel zo zastávky v obci Ožďany, prešiel približne po 50 metroch do protismeru. Autobusom prerazil oplotenie detského ihriska a vošiel naň, kde aj zastal. Príčinou nehody bola vodičova náhla zdravotná indispozícia.

14. októbra 2017 - Čelná zrážka kamióna s mikrobusom si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka. Vodič kamióna utrpel ľahké zranenie.

4. apríla 2018 – Pri Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky sa zrazil autobus s hasičskou cisternou. Autobus sa po zrážke prevrátil na bok, pričom dvaja cestujúci utrpeli ľahšie zranenia. Celkovo sa v autobuse viezlo 39 cestujúcich.

23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Diaľkový autobus narazil do zadnej časti návesu poľského kamióna. Okrem obetí na životoch v dôsledku nehody utrpelo 12 cestujúcich zranenia.

20. mája 2019 - Záchranári ošetrili vyše 20 ľudí, ktorí sa zranili pri nehode autobusu v žilinskej mestskej časti Zádubnie. Medzi zranenými boli aj deti. V autobuse sa viezlo 40 cestujúcich.

12. júna 2019 - Slovenský autobus havaroval na hlavnej ceste 37 v blízkosti mesta Miškovec v Maďarsku. Vodič autobusu v snahe vyhnúť sa zrážke s osobným autom zišiel z cesty a prevrátil sa. V autobuse sa zranilo desať detí ľahšie a traja dospelí, z ktorých jeden sa zranil vážnejšie.

11. novembra 2019 - Deväť ľudí sa zranilo na následky dopravnej nehody autobusu a dodávky pri Celulózke v Žiline. V čase nehody sa v autobuse viezlo 28 cestujúcich, z nich deväť utrpelo zranenia rôzneho charakteru.

13. novembra 2019 - Pri tragickej nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo.

6. januára 2020 - Život jednej osoby a zranenie ďalšej si vyžiadala nehoda osobného motorového vozidla s autobusom na štátnej ceste vedúcej z Krupiny do Hontianskych Nemiec.

3. marca 2020 – Pri Nitre sa zrazilo osobné auto s autobusom, jeden človek zomrel.

11. marca 2020 - Dvoch mŕtvych si vyžiadala nehoda dodávky a autobusu, ktorá sa stala na ceste v Ružomberku - Černovej. Ľahko zranených bolo 25 cestujúcich, jedna osoba utrpela ťažké zranenia.