Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na festivale v Ponikoch ožije tradičná svadba, ľudia už oprašujú kroje

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Súčasťou folklórneho festivalu bude aj výstava Poniky – okno do minulosti - unikátna zbierka fotografií, ktorá priblíži tradície, architektúru a každodenný život obyvateľov tejto dediny v 20. storočí.

Poniky 7. júna (TASR) – Obec Poniky v Banskobystrickom okrese organizuje najbližší víkend 13. a 14. júna detský folklórny festival "Zdola ponickýho mlyna". Aj jeho 19. ročník sa bude niesť v duchu folklóru, ľudovej hudby a zachovávania tradícií našich predkov. Pre návštevníkov podujatia je pripravený bohatý kultúrny program s účasťou domáceho súboru Poničan a viacerých hosťujúcich folklórnych súborov. Dvojdňový program sa začne v sobotu ekumenickými službami Božími v evanjelickom kostole, ktoré sú symbolom spolupatričnosti všetkých obyvateľov dediny a hostí bez akýchkoľvek rozdielov.

Ako pre TASR uviedol predseda organizačného výboru Michal Šávolt, tento festival sa stáva každoročným a pravidelným stretnutím Poničanov, Lihoťanov, Hutníkov, rodákov, priateľov, spolužiakov či susedov.

"Dôležitým bodom folklórnych slávností bude spomienka na filmové spracovanie ponickej svadby iniciovanej pred 40 rokmi Ľubou Pavlovičovou-Bakovou. Časť mladosti prežila v Ponikách a tunajšie folklórne tradície ju sprevádzali celým jej životom. V spojitosti so 40. výročím filmu ožijú tradičné ohlášky, uvidíme mladuchu, ženícha, starejšieho a celý svadobný krojovaný sprievod s vyvrcholením v športovom areáli na Horedoliní," priblížil Šávolt s tým, že možno o ďalších 40 rokov, to bude pre niekoho podnet, aby aj naďalej zachovával tradície.

Poničania už dnes oprašujú pôvodné kroje, aby sa predstavili ako účastníci ponickej svadby. "Účasť prisľúbili 'svadobčania' spred 40 rokov a rovnako aj mnohí ich potomkovia a ponickí rodáci žijúci v rôznych častiach Slovenska i sveta," dodal Šávolt.

Súčasťou folklórneho festivalu bude aj výstava Poniky – okno do minulosti - unikátna zbierka fotografií, ktorá priblíži tradície, architektúru a každodenný život obyvateľov tejto dediny v 20. storočí.