Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Fiľakovskom hrade bude pokračovať obnova a rozšíri sa expozícia

Na snímke Fiľakovský hrad Foto: TASR/Branislav Caban

Ďalším plánom, ktorý na hrade začnú v tomto roku realizovať, je sprístupnenie expozície v Bebekovej veži pre individuálnych návštevníkov počas celého dňa.

Fiľakovo 27. apríla (TASR) – Rozšírenie stálej expozície Fiľakovského hradu, nové interaktívne hračky pre detských návštevníkov, pokračujúci výskum a obnova, ale i zabezpečenie exponátov za účelom sprístupnenia expozície počas celého dňa. To sú hlavné plány vedenia Hradného múzea vo Fiľakove na aktuálny rok, o ktorých TASR informovala jeho riaditeľka Viktória Tittonová.

Z turistického hľadiska je najzaujímavejším zámerom rozšírenie stálej expozície v Bebekovej bašte. „V súčasnosti je umiestnená na troch poschodiach a chceli by sme ju rozšíriť aj na štvrté. Radi by sme ju v tejto súvislosti doplnili o nové archeologické nálezy, ktoré sme našli počas výskumov v minulých rokoch. Tiež by sme do nej chceli pridať napríklad rekonštrukciu hrobu z avarskej doby či oblečenia z bronzovej doby,“ načrtla Tittonová. Dodala, že detských návštevníkov hradu potešia nové drevené interaktívne hračky, ktoré by mali pribudnúť na dolnom nádvorí a v súčasnosti sa už vyrábajú.

Ďalším plánom, ktorý na hrade začnú v tomto roku realizovať, je sprístupnenie expozície v Bebekovej veži pre individuálnych návštevníkov počas celého dňa. Doteraz im tam boli vstupy umožnené len každú celú hodinu so sprievodcom. „K tomu však potrebujeme zabezpečiť niektoré exponáty. Máme tam totiž napríklad olejomaľby či rôzne exponáty, ktoré nie sú chránené a zabezpečené proti poškodeniu,“ objasnila riaditeľka, podľa ktorej chce múzeum na tento účel získať financie z výzvy ministerstva kultúry. „S prácami by sme začali v priebehu tohto roka a vežu by sme potom otvorili na začiatku budúcej sezóny,“ dodala.

Počas leta bude pokračovať i výskum a obnova hradného areálu. „Vďaka úspešnému projektu získalo mesto dotáciu z Úradu vlády SR. Súčasťou jeho realizácie bude archeologický výskum, obnova vstupnej brány a vyčistenie delových pozícií na strednom hrade. Potom sa domurujú porušené múry a jednotlivé oblúky,“ priblížila Tittonová s tým, že vyčistenie delových pozícií je súčasťou dlhodobého plánu na obnovu stredného hradu.

„Súčasná pochôdzna úroveň je pre napadané trosky a kamene oveľa vyššie, než tomu bolo pôvodne. Chceli by sme preto preskúmať celú túto časť hradu a po vyčistení sprístupniť pre turistov pôvodnú úroveň terénu,“ objasnila riaditeľka, podľa ktorej sú v tejto súvislosti pravdepodobné aj nálezy zasypaných podzemných priestorov. „Svedčí o tom napríklad prvá kazemata v smere od Perényiho bašty, kde sa v minulosti terén prepadol,“ doplnila.

Fiľakovský hrad počas minulej sezóny navštívilo takmer 21.000 turistov a vedenie múzea sa tento počet snaží ešte zvýšiť. „Aktuálne sme rozoslali balíček informácií cestovným agentúram a základným aj stredným školám na Slovensku i v Maďarsku s ponukou na jednodňový výlet. V ňom sme im priblížili, čo všetko sa dá vidieť nielen na hrade, ale i v okolí mesta,“ zakončila Tittonová.